Select Page

Als je besluit te willen leven zonder schulden, dan is er altijd een weg om dat te bereiken. Mensen zonder schulden hebben een heel andere manier van denken waardoor hun gedrag ook anders is. Mensen zonder schulden doen andere dingen en nemen andere besluiten dan mensen met schulden. Voorbeelden van een andere manier van denken en doen vindt je hieronder. Het is nooit te laat om te beginnen met het aflossen van schulden. Wat doe jij om zonder schulden te leven? Ik lees je reactie graag.

1. Geven hun bankrekening aandacht

Mensen zonder schulden weten wat de banksaldo’s van hun verschillende bankrekeningen zijn en bijvoorbeeld de hoogte van een hypotheek. Hierdoor hebben ze een veel betere beeld van hun huidige financiële situatie. Doordat zij hun financiële verplichtingen goed kennen kunnen zij betere beslissingen maken die hun financieel raken.

 2. Sparen

Mensen zonder schulden sparen altijd een deel van hun inkomen. Ze hebben een noodreserve opgebouwd of bouwen die op waardoor zij in een onfortuinlijke situatie geen schulden hoeven te maken. Doordat ze altijd sparen hoeven ze nooit geld te lenen voor grotere aankopen en kunnen zij gewoon contant betalen.

3. Raken niet verslaafd aan winkelen

Mensen zonder schulden hebben winkelen niet als hobby. Ze winkelen alleen als ze echt iets nodig hebben, niet omdat ze iets willen. Daarbij nemen ze ook nog eens de tijd om goed rond te kijken voor een betere prijs. Waar mogelijk stellen ze de aankoop van spullen uit om zo geld te besparen.

4. Gebruiken geen geld om hun onvervulde behoeftes in te vullen

Ze weten dat het kopen van spullen je niet gelukkiger maakt en je geen beter gevoel over jezelf geeft. Ze gebruiken hun geld dan ook niet om te winkelen maar om ervaringen op te doen of aan zichzelf te werken. Bijvoorbeeld door een cursus te volgen of op een bijzondere vakantie te gaan.

5. Benutten iedere mogelijkheid om geld te verdienen

Zij houden hun ogen open voor voorbijkomende kansen om meer geld te verdienen. Als er zich een kans voordat bekijken ze goed wat de voor en nadelen zijn voordat ze hun tijd en geld investeren, als die balans echter goed is dan pakken ze hem met beide handen aan.

6. Zijn niet materialistisch

Ze weten in te schatten wat de echte waarde van iets is en meten hun eigenwaarde niet af aan de hand van de spullen die ze kopen en al hebben. Zij verkiezen goede relaties boven het hebben van dingen. Doordat ze niet materialistisch zijn staat hun huis ook niet vol met spullen die ze nooit gebruiken.

7. Geven nooit meer uit dan het beschikbare budget

Doordat ze het verschil begrijpen tussen hun korte en lange termijn doelen en een eigen plan hebben blijven zij binnen hun budget. Mensen zonder schulden hebben ook de discipline om zich langere tijd aan hun budget te houden en weten goed wat het effect ervan is als ze dat niet zouden doen. Ze denken en handelen dan ook doel gericht.

8. Maken geen schulden

Als er zich een situatie voordoet waarbij zij zelf niet voldoende geld hebben om een aankoop volledig te financieren dan overwegen zij goed of het afbetalen van die aankoop het wel waard is om op dat moment een schuld aan te gaan. Een persoon zonder schulden zal de aankoop uitstellen of een vergelijkbaar artikel binnen hun budget kopen zonder schulden te maken.

9. Geven minder uit dan dat er binnen komt

Mensen zonder schulden geven altijd minder uit dan de inkomsten die zij hebben. Ze weten wat hun inkomsten zijn en passen hun uitgaven dusdanig aan dat zij er altijd onder blijven. Hierdoor houden zij altijd wat spelling in het betalen van de vaste kosten en het opstellen van de maandelijkse en wekelijkse budgetten.

10. Trappen niet in marketing trucjes

Mensen zonder schulden verspillen hun geld niet omdat ze weten dat ze er hard voor moeten werken. Ze laten zich dan ook niet verleiden door handige verkopers of leuke reclame uitingen. Ze weten wat ze wel en niet nodig hebben en geven geen geld uit aan andere dingen. Ook kunnen ze heel goed “nee” zeggen tegen een agressieve verkoper.

11. Informeren zichzelf goed

Doordat mensen zonder schulden zich goed informeren kunnen ze ook persoonlijk goede beslissingen nemen. Ze nemen de tijd om informatie op te doen en vergelijken door lijstjes te maken van de voor en nadelen van een artikel. Hierbij baseren zij zich op meerdere informatie bronnen en vormen om een zo getrouw mogelijk beeld te schetsen.

12. Ze betalen contact of met een pinpas

Ze weten wat ze uitgeven doordat ze voelen wat ze uitgeven. Is het geld in hun portemonnee op dan geven ze ook geen geld meer uit. Het bedrag op de rekening van hun pinpas is gebudgetteerd waardoor ze zich daaraan kunnen houden. Ook betalen mensen zonder schulden zo min mogelijk met een creditcard en als ze het al doen dan betalen ze de creditcard rekening direct als deze binnenkomt.

"Als je uit de schulden wilt komen, dan kom je uit de schulden. Hoeveel schulden je ook hebt."