Select Page

Hieronder vindt je mijn 25 tips om je spullen op Marktplaats te verkopen. Neem ze door als je nog succesvoller wilt zijn als je je spullen verkoopt op websites als Marktplaats, Speurders, Bol, Ebay, Amazon, et cetera. Voeg je je eigen tips toe bij de reacties onderaan het artikel? Je vindt de 25 tips hieronder op rij.

Tips om je spullen op Marktplaats te verkopen

 1. Een titel inclusief merknaam, product naam, productstaat en de belangrijkste eigenschap of specificatie.
 2. Een volledige productomschrijving in je eigen woorden, kopieer geen fabrikant teksten.
 3. Exacte product specificaties zodat een geïnteresseerde koper precies weet welke versie of variant je aanbiedt.
 4. Kies de juiste categorie voor het product.
 5. Een realistisch hoge startprijs. Je wilt een voor jou optimaal bedrag ontvangen, je product hoger aanprijzen kan later niet, omlaag gaan in een onderhandeling kan altijd nog. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de potentiële prijs die je kunt vragen door rond te kijken bij andere advertenties. Bepaal ook het minimum bedrag (bodemprijs of uiterste prijs) dat je ervoor wilt ontvangen. Deel dit minimum bedrag echter nooit met geïnteresseerde kopers als zij er naar vragen maar verwijs terug naar je startprijs.
 6. Maak goede foto’s van je product en maak geen gebruik van fabrikant foto’s die je op het internet vindt. Hoe maak je goede product foto’s?:
  • Zorg voor een rustige neutrale ondergrond en achtergrond zonder dingen die niets met je product te maken hebben.
  • Maak je product schoon voordat je foto’s maakt en presenteer het op een nette manier.
  • Fotografeer alleen het te verkopen product. Schuif eventuele rommel en je huisdier aan de kant. Of maak je foto opnieuw.
  • Regel belichting die goed is: niet te licht en niet te donker.
  • Maak een overzichtsfoto’s en vervolgens relevante detail foto’s. Heb je accessoires en de verpakking nog? Maak hier dan ook foto’s van en voeg ze als laatste twee toe.
  • Maak vooral scherpe foto’s vanuit diverse kijkrichtingen waardoor je het product volledig laat zien.
 7. Laat het product ‘leven’ door aan te geven wanneer je product hebt gekocht en waarom je het nu verkoopt. Als je de aankoopbon nog hebt geef dit dan aan en verstrek de bon indien gevraagd.
 8. Kijk hoe andere adverteerders hun producten aanprijzen, leer hiervan en neem de goede aspecten van andere advertenties over.
 9. Als je de originele verpakking, handleiding, accessoires et cetera nog hebt geef dit dan duidelijk in de tekst aan en maak er een foto van.
 10. Deel je advertentie(s) op sociale media als Facebook en Twitter. Bedenk vooraf wel goed in hoeverre je je vrienden en relaties met die 100+ product advertenties wilt bombarderen en lastig vallen.
 11. Neem de tijd om de voor jou meest optimale verkoop prijs te onderhandelen. Ga dan ook niet op het eerste bod in als die te laag is en verleng de advertentie indien nodig. Is je product dan nog steeds niet verkocht? Plaats de advertentie gewoon opnieuw.
 12. Betaal niet voor advertentie promotie. Bij een goede product presentatie en prijs is het niet nodig er een betaalde advertentie van te maken.
 13. Laat de koper eerst het geld overmaken. Pas als je het op je rekening ziet staan pak je het product in en stuur je het op. Hoe klein het bedrag ook is.
 14. Gebruik correct Nederlands en geen dialect of internet slang. Schrijf je tekst met hele zinnen.
 15. Gebruik tekstblokken die je opslaat in een word document en die je keer op keer kunt gebruiken voor delen van de tekst in je advertenties. Zorg er wel voor dat je altijd product specifieke tekst bovenaan de advertentie hebt staan. Hier zijn mensen als eerste naar op zoek.
 16. Maak gebruik van standaard reacties en sla ze op. Evalueer welke woorden en zinnen werken en welke niet zodat je je steeds makkelijker je spullen kunt verkopen.
 17. Beantwoord alle reacties van geïnteresseerde kopers op een respectvolle manier. Ook wanneer je al een koop hebt gesloten met iemand anders. Wens diegene die daardoor achter het net vist succes toe met hun verdere zoektocht.
 18. Gebruik de handige App voor je smartphone. Je kunt hiermee de foto’s maken, de advertenties plaatsen en ook in de App met geïnteresseerde kopers communiceren.
 19. Plaats regelmatig nieuwe advertenties, zeker als je veel spullen hebt. Zet iedere paar dagen een aantal advertenties online en probeer niet alles in een keer te verkopen. Op deze manier blijft het beantwoorden van alle reactie, inpakken en verzenden behapbaar voor jou.
 20. Nodig geïnteresseerde kopers in iedere advertentie uit ook naar je andere advertenties te kijken. Dit verhoogt het aantal malen dat al je advertenties gezien worden.
 21. Gebruik product specifieke tweedehands websites waar mensen alleen maar een categorie aan spullen op aanbieden. Op dit soort websites bieden mensen over het algemeen meer omdat ze de waarde van producten beter weten in te schatten en te waarderen.
 22. Ken de juiste periode om je advertenties te plaatsen in een maand en in een jaar. Zo kopen mensen meer spullen vlak nadat ze hun inkomen hebben ontvangen (rond de 23ste). Ook de ontvangst van vakantiegeld zorgt voor een piek in uitgaven. Hou ook rekening met seizoens- specifieke producten. Plaats tenslotte meer advertenties voorafgaand aan Sinterklaas en kerst.
 23. Onderhandel op een slimme manier. Laat geïnteresseerde kopers weten dat je uitkijkt naar hun reactie. Als je geen reactie krijgt stuur dan een (standaard) tweede email waarin je om een reactie vraagt. Geeft iemand aan serieus geïnteresseerd te zijn reserveer dan niet te snel. Helaas komt het nog steeds voor dat mensen zich bedenken waardoor jij verkopen mis kan lopen.
 24. Handel en reageer snel. Mensen willen het liefst direct een antwoord op hun vragen ontvangen. Als je snel reageert ben je ook direct in gesprek en kun je de interesse van de potentiële koper vasthouden. Zorg er ook voor dat je direct na ontvangst van het geld het pakketje kan maken en opsturen.

Biedt verschillende verzend mogelijkheden aan. Naast het aloud bekende Post NL kun je ook makkelijk verzenden via bijvoorbeeld DHL en Kiala. Afhankelijk van je woon plaats zijn er nog veel meer aanbieders te vinden via Google. Op deze manier kun je makkelijk een paar euro besparen.