Select Page

Helaas maar waar, schulden ontstaan altijd doordat uitgaven hoger zijn dan inkomsten. De redenen hiervoor liggen altijd in de invloedssfeer van mensen zelf. Iedereen is zelf verantwoordelijk voor het geld dat hij uitgeeft. Ook in die onfortuinlijke situaties die mensen ‘opzadelen’ met onverwachte hoge kosten ligt het wel of niet moeten maken van schulden bij de persoon zelf. Daarom is het opbouwen van een nood reserve van minimaal 1.000 euro en een levensvoorziening voor minimaal 6 maanden zo belangrijk. Hieronder lees je 40 redenen waarom mensen schulden maken.

Ik heb de 40 redenen in zeven groepen bij elkaar gezet zodat je een beter overzicht ervan krijgt. Heb jij schulden en wil je weten hoe je die het beste kunt aflossen zodat je aan een schuldenvrij leven kunt beginnen lees dit dan hier.

 

 1. Te hoge uitgaven
 2. Uiteten en winkelen

De makkelijkste manier om schulden te maken is door lekker te gaan winkelen zonder een idee te hebben hoeveel je uitgeeft en hoeveel geld je eigenlijk op je bankrekeningen hebt staan. Of het nu gaat om leuke kleding (dames) of de laatste tech gadgets (heren) gaat. Het resultaat is altijd dat je met een lege bankrekening geconfronteerd zal worden. Ook uit eten gaan terwijl er thuis nog onbetaalde rekeningen liggen zorgt er gegarandeerd voor dat je jezelf in de schulden werkt.

 1. Vervoerskosten

Het bezit van een auto kost geld. Helemaal als je een luxe wagen verkiest boven een kleinere en zuinigere auto. Nadat je een auto hebt aangeschaft zul je wekelijks benzine moeten kopen en maandelijks je wegenbelasting en verzekering moeten betalen. Daarnaast kost het vaak geld om je heilige koets te parkeren. Hou bij de aanschaf van een auto daarom rekening met de jaarlijks te verwachte te rijden kilometers, het benzine verbruik, de verzekeringspremie en de wegenbelasting.

 1. Recreatie en vermaak

Leuke dingen doen kost meestal geld. Geld lenen om leuke dingen te doen kost nog meer geld. Als je geen geld hebt om naar een concert, festival, pretpark, dierentuin et cetera te gaan kun je dat beter ook niet doen. Er zijn genoeg alternatieve dingen die geen geld kosten of heel weinig geld kosten. Ook ‘speelgoed’ kopen voor jezelf of je kinderen wat je eigenlijk niet kunt betalen zorgt ervoor dat je jezelf met schulden opzadelt. Tevens leer je je kinderen niet dat geld een schaars goed is. Op tweedehands spullen sites als Marktplaats kun je relatief goedkoop spullen kopen. Lees hier hoe je het beste kunt onderhandelen over de prijs.

 1. Creditcard Schulden

Op het moment dat er continue uitgaven worden gedaan met een creditcard zonder dat iemand weet hoeveel geld hij of zij in totaal uitgeeft ontstaan er problemen op het moment dat de credit card rekening binnenkomt en meteen een gat slaat in de maandelijkse inkomsten. Voor het vervolgens in termijnen betalen van de credit card rekening betaal je een hoog rente percentage.

 1. Recreatieve goederen

Het bezit van een oldtimer of een mooie boot kost geld. Schulden maken voor de aanschaf van een oldtimer of boot is een gegarandeerde manier om geen plezier te maken van een ritje op de weg of over het water. Ook het niet kunnen reserveren voor onderhoud en andere kosten zal voor de nodige financiële problemen zorgen. Zo nu en dan een bootje huren is dan een verstandigere keuzen.

 1. Cosmetische chirurgie

Het aanpassen van iemands uiterlijk kost veel geld. Als iemand ervoor kiest om zijn of haar uiterlijk te veranderen zonder dat het geld daarvoor beschikbaar is ontstaat al snel een behoorlijke schuld. Cosmetische chirurgie wordt in bepaalde gevallen vaak medisch of naar aanleiding van een psychologisch rapport vergoed door de zorgverzekering. Zoek dit dan ook uit. Vraag jezelf ook altijd af of cosmetische chirurgie je wel verder helpt. Je uiterlijk verandert dan wel, van binnen blijf je dezelfde persoon.

 1. Gokken

Gokken is de beste manier om gegarandeerd geld te verliezen. Casino’s zorgen er namelijk altijd voor dat het voordeel aan hun kant staat waardoor ‘het huis’ altijd wint. Iemand met een gokverslaving heeft professionele hulp nodig, die hulp kan op verschillende manieren gegeven worden. Klik hier voor meer informatie.

 

 

 1. Slecht Financieel Management
 2. Ongegrond optimisme

Niets helpt je meer om je financiële zelfmoord te bespoedigen dan continu van meevallers uit te gaan en je eigen financiële realiteit te ontkennen. Een voorbeeld is het uitgeven van je vakantiegeld dat je nog niet hebt ontvangen of uitgaan van een salaris verhoging terwijl die niet doorgaat. Mensen met een ongegrond optimisme hebben vaak niet de discipline om te wachten tot iets zich daadwerkelijk gemanifesteert heeft en wuiven feedback hierover op zichzelf weg.

 1. Nalaten te Budgetteren

Budgetteren klinkt niet sexy terwijl dit het wel is. Als je weet hoeveel geld je uit kunt geven kun je veel zelfverzekerder met je geld omgaan. Of je nu met cash betaald of je pinpas gebruikt, je weet wat je wel en niet kunt betalen. Door een maandelijks en een wekelijks budget op te stellen voor de belangrijkste uitgaven posten krijg je veel meer grip op je financiën. De belangrijkste uitgaven posten zijn: vaste uitgaven, boodschappen, zakgeld, et cetera.

 1. Weinig of helemaal niet sparen

Mensen zonder een noodreserve of spaargeld zullen plotselinge uitgave en grotere uitgaven moeten financieren vanuit de maandelijkse inkomsten. Vaak zal dit niet mogelijk zijn zonder het betalen van andere rekeningen en uitgaven uit te stellen waardoor er direct financiële problemen ontstaan. Iemand met een noodreserve kan deze uitgavenpost echter opvangen zonder de maandelijkse uitgaven aan te hoeven passen.

 1. Gebrek aan financiële kennis

Mensen maken schulden doordat zij de werking van financiële producten niet begrijpen. Vaak geven de verkoop folders van financiële instellingen niet alle informatie over een product weer en moet de consument dit opzoeken in de bijlage, de kleine lettertjes. Doordat iemand zelf niet eerst voldoende kennis opdoet over de producten of diensten die hij afneemt kan hij onvoldoende bepalen wat de gevolgen op de langere termijn voor hem zijn. Ook blijft hierdoor onbekend hoeveel een product echt kost en wat hij ervoor terug krijgt. Teken nooit een financiële overeenkomst als je niet exact weet wat het product precies inhoudt.

12.Slecht Financieel management

Mensen met of zonder schulden die een laissez faire houding hebben zijn gedoemd (nog meer) schulden te maken. Ongeacht de hoogte van iemands inkomsten zullen uitgaven namelijk vroeg of laat altijd hoger zijn dan het geld dat er maandelijks binnenkomt. Doordat iemand met slecht financieel management zelf geen idee heeft van zijn inkomsten en uitgaven zal het pas in een laat stadium duidelijk worden wat de werkelijke status is van zijn schulden en bezittingen.

 1. Gebrekkige financiële communicatie

Of je nu een eenpersoons huishouden hebt of met je partner en 6 kinderen een huishouden hebt. Goede open communicatie over financiën is van essentieel belang om financieel gezond te worden en te blijven. Mensen met schulden laten het vaak na om in gesprek te gaan over de inkomsten, de financiële verplichtingen, grote uitgaven, saldo van rekeningen, hoogte van leningen of de hypotheek, reserveringen et cetera. Hierdoor is men vrij snel de controle kwijt en ontstaan en er, vaak ongewild, schulden.

 1. Je ouders hebben je niet geleerd om te gaan met geld

Vaak geven mensen met schulden aan dat hun ouders ze de juiste vaardigheden en gedrag niet hebben meegegeven. Hierdoor wisten ze op vroege leeftijd niet hoe ze met geld moesten omgaan. Het is natuurlijk jammer als ouders hun kinderen niet opvoeden met een goed besef van geld en ze leren hoe met geld om te gaan. Nu je echter volwassen bent ben jij aan zet en bepaal je zelf hoe je je geld uitgeeft. Door dit blog te blijven volgen en de vele praktische tips te gebruiken bepaal jij zelf hoe je financiële situatie eruit ziet.

 1. Inflatie

De best verborgen belasting waar vrijwel niemand onderuit kan komen is wel inflatie. Door rekening te houden met de verandering in inflatie en hiermee de rente die je op leningen moet betalen kun je betere keuzes maken. Ook kun je je reserveringen aanpassen door ze bijvoorbeeld te verhogen of van strategie te veranderen.

 

 

 1. Slecht Schulden Management
 2. Krediet Score opbouwen

De best opgebouwde mythe is wel dat je schulden moet maken of aanhouden om een goede krediet score op te bouwen. Doordat je alleen een krediet score kunt opbouwen door het aangaan van schulden is een krediet score een “Ik hou van Schulden” scoren en niets meer. De beste krediet waardigheid is volledig schulden vrij te zijn.

 1. Flits Kredieten

Als de maand altijd te lang is voor je inkomsten en je besluit een flitskrediet af te sluiten om de boodschappen te kunnen doen lijkt het misschien dat je een elementair tijdelijk probleem hebt opgelost. De rente en verwerkingskosten die je betaald voor flitskredieten is echter enorm hoog. De kosten worden echt hoog op het moment dat je een flitskrediet niet geheel terug betaalt als je je inkomsten weer ontvangt. Het beste is dit probleem bespreekbaar te maken bij familie, daar aan tafel aan te schuiven voor het avond eten en direct te beginnen met aflossen van je schulden.

 1. Klanten kaarten schulden

Betalen met een klanten kaart lijkt heel makkelijk totdat je een maand later de rekening voor je uitgaven krijgt en je die niet direct kunt betalen. Dan heb je niet alleen een schuld maar moet je ook nog een hoge rente betalen over die schuld. Je kunt dan ook beter je aankopen betalen met een pinpas of contant geld.

 1. Hypothecaire Krediet

Je huis kwijtraken omdat je de lening voor te dure spullen of een verbouwing niet meer kan betalen. Het is een zeer pijnlijke situatie waar je liever niet in wilt zitten. Gebruik dan ook eventuele overwaarde van een woning niet om een lening af te sluiten maar sluit je bestaande hypotheek over naar veel lagere rente. Hierdoor hou je maandelijks veel meer geld over zodat je die spullen gewoon contant kunt aanschaffen.

 1. Hoge Rentelasten

Rente percentages veranderen en daarmee ook de betalen rente. Door hier rekening mee te houden op het moment dat je een schuld aangaat, bijvoorbeeld een hypotheek afsluit, voorkom je dat je elders in je budget moet snijden om aan je schuld verplichtingen te voldoen op het moment dat de te betalen rente omhoog gaat. Hou hier ook rekening mee voordat je een financiële verplichtingen aangaat.

 1. Verzekeringshiaten

Als je onderverzekerd bent waardoor je risico’s die te grote financiële gevolgen voor jou kunnen hebben niet hebt afgesloten kun je in de schulden komen op het moment dat een risico zich ook echt voordoet. Kijk dan ook eens kritisch naar de verzekeringen die je nu hebt afgesloten en welke je afgesloten zou moeten hebben.

 

 

 1. Levensonderhoud
 2. Studieschulden

Een goede opleiding kan je verder helpen bij het vinden van een leuke en goed betaalde baan. Voor de meeste mensen betekend dit dat zij tijdens hun studie geld moeten lenen om de meest basale uitgaven te doen. Ondanks dat de te betalen rente op studieschulden enorm laag is is het het verstandigste om zo min mogelijk geld te lenen. Veel bedrijven zijn eerder geneigd om mensen met werkervaring aan te nemen dan mensen zonder enige vorm van ‘extra curriculair’. Ook kiezen steeds meer studenten ervoor om bij hun familie in te trekken om de kosten te drukken.

 1. Auto lening

De aanschaf van een nieuwe of jonge auto kan veel geld kosten. Het afsluiten van een lening hiervoor is niet verstandig. De waarden van auto’s daalt enorm snel en vaak betekent het dat je nog bezig bent met het terugbetalen van een lening terwijl je al niet meer in de auto rijdt. Verschillende financieringsvormen die worden aangeboden door autodealers hebben als voorwaarden dat de auto eigendom blijft van de dealer totdat de de laatste termijn betaalt is. Kun je daarvoor niet meer betalen dan ben je vervolgens de auto kwijt.

 1. Hypotheek

Voor het aanschaffen van een woning zal vrijwel iedereen een hypotheek moeten afsluiten. Een hypotheek is een van de weinige ‘goede’ schulden die je kunt maken. Als je je maandelijkse verplichtingen niet meer kunt betalen ontstaat er een achterstand op de hypotheek. Bij 3 maanden wordt deze achterstand gemeld bij het BKR. Als je in verzuim blijft, oftewel je kunt de achterstand niet inlopen, dan wordt je klantdossier overgedragen aan de afdeling bijzonder beheer van de bank. Bijzonder beheer afdelingen van banken staan erom bekend klanten in financiële problemen in een bepaalde richting te duwen. Ook als dit niet in het belang van de klant is. Lees meer over de werkwijze van de afdeling bijzonder beheer hier. Hoe je een levensreserve voor minimaal 6 maanden kunt opbouwen lees je hier.

 1. Auto reparaties

Naast de aanschaf kosten en de maandelijkse kosten van je heilige koe zul je ook geld moeten betalen voor reparaties. Bij kleine reparaties zal dit veelal voor geen problemen zorgen. Krijg je echter een hoge rekening dan betekent het vaak dat je reserves zult moeten aanspreken zodat je je maandelijkse verplichtingen kunt blijven nakomen. Mensen zonder deze reserves komen bij grotere reparaties dan ook al snel in de schulden.

 1. Woning reparaties en verbeteringen

Het aangaan van schulden voor woningverbeteringen zal door de meeste financieel adviseurs niet worden afgeraden. Ik doe dat wel. Het belangrijkste argument van financieel adviseurs is dat de investering zich zal terug verdienen op het moment dat een woning verkocht wordt. Dit voordeel realiseer je echter pas op het moment dat je je woning daadwerkelijk voor een hoger bedrag kunt verkopen. Hiervoor is deze aanname pure speculatie. Mensen zonder reservering voor woning onderhoud zullen hiernaast in de schulden komen op het moment dat er noodzakelijk onderhoud uitgevoerd moet worden.

 1. Uitvaart kosten

Als iemand geen reservering heeft gedaan voor zijn begrafenis of crematie en ook geen verzekering hiervoor heeft afgesloten dan kunnen de directe nabestaande zo in de schulden raken door de hoge kosten die bij een uitvaart komen kijken. Voor je eigen uitvaart een verzekering afsluiten is in dit geval dan wellicht ook een wijs besluit. 

 1. Het Leven

Het leven in het algemeen kan voor onverwachte kosten zorgen waardoor iemand in de schulden komt. Bijvoorbeeld door een verhuizing voor een baan of het moeten reizen in verband met ziekte of het overlijden van een naaste. Ook kleinere uitgaven die wekelijks voorkomen kunnen voor problemen zorgen. Denk aan sterk gestegen benzine prijs of de prijs voor levensonderhoud. Een noodreserve of levensreserve is dan niet altijd afdoende. Hierdoor zal iemand zijn uitgaven zo snel mogelijk weer in lijn moeten brengen.

 

 

 1. Belangrijke Levensmomenten
 2. Trouw ceremonie

Op het moment dat een stel ervoor kiest om een uitgebreide trouw ceremonie te houden lopen de kosten al snel op. De meeste stellen hebben niet de middelen om deze kosten vervolgens direct te kunnen voldoen. Als er een lening wordt afgesloten om de kosten te dragen in plaats van de ceremonie ingetogener te vieren zal het kersverse echtpaar direct in de schulden zitten. Schulden zijn een van de voornaamste oorzaken waarom stellen uit elkaar gaan.

 1. Gezinsuitbreiding

Als een stel een kind of kinderen krijgen zal hun uitgaven in een klap enorm omhoog gaan. Naast de eenmalige aankopen van meubilair en dergelijke zal er wekelijks uitgaven bijkomen voor de verzorging, voeding en kleding van de kleintjes. Als een stel hier vooraf geen rekening mee heeft gehouden in hun budget plan en niet gespaard heeft om de vele spullen die vooraf aangeschaft moeten worden te betalen ontstaan er al snel schulden. Juist op het moment dat de prille vader en moeder al hun aandacht aan hun kinderen zouden willen schenken zullen zij meer moeten werken om deze extra kosten te kunnen betalen.

 1. Medische kosten

In Nederland is iedereen wettelijk verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Toch worden niet alle medische kosten vergoed. Denk aan medicijnen die buiten de dekking vallen en je eigen risico. Ook maandelijkse vergoedingen of contributies die betaald moeten worden kunnen oplopen. Als iemand geen reserve heeft gemaakt voor deze uitgaven en geen ruimte heeft in zijn maandelijkse budget zullen er al snel schulden ontstaan.

 1. Scheiden

Een van de meest voorkomende redenen waarom mensen schulden maken is door te scheiden of uit elkaar te gaan. Niet alleen de verdeling van bezittingen kan hiervoor zorgen. Ook eventueel in te zetten uren voor een advocaat of mediator kunnen de kosten al snel doen oplopen. Op het moment dat een partner een groot bedrag op de ander wil verhalen zal deze laatste persoon zich al snel in de schulden steken.

 1. Werkloosheid

Het verlies van een baan is een van de meest voorkomende oorzaak dat mensen schulden maken. Zeker op het moment dat de uitgaven niet op tijd worden teruggeschroefd en worden aangepast aan de nieuwe financiële situatie kunnen schulden snel oplopen. Het is niet altijd mogelijk om uitgaven voldoende terug te schroeven doordat de vaste lasten te hoog zijn. Het hebben van een levensreserve voor minimaal 6 maanden helpt je om een periode van tijdelijke werkloosheid te overbruggen.

 1. Onder niveau werken

Op het moment dat iemand er voor kiest (om welke reden dan ook) om werk te doen dat beneden zijn niveau ligt en hij hierdoor een lager salaris ontvangt dan eerst is de kans groot dat uitgaven en inkomsten niet met elkaar in balans zijn. Op het moment dat iemand een lager salaris ontvangt dan hij eerder kreeg maar die persoon dezelfde uitgaven blijft doen zullen er snel schulden worden gemaakt die moeilijk terug te betalen zijn door dit lagere inkomen.

 1. Geërfde Schulden

Op het moment dat iemand een erfenis aanvaard zonder een idee te hebben van de werkelijk waarde van die erfenis kan het gebeuren dat je schulden erft waar jij vervolgens aansprakelijk voor wordt gesteld. In het geval het vooraf niet duidelijk is of er nog schulden zijn is het het beste een erfenis beneficiair te aanvaarden. Doe je dit niet dan loop je het risico om onverhoopt met een grote schuld te komen zitten waar jij nu aansprakelijk voor wordt gesteld.

 

 

 1. Slechte investeringskeuzes
 2. Opstartkosten bedrijf

Op het moment dat je er aan toe bent om een eigen bedrijf te beginnen krijg je altijd met opstartkosten te maken. Als je geen goed beeld hebt van de te maken kosten, de realistisch te verwachte omzet en daarmee de levensvatbaarheid van een onderneming heb je een grote kans dat je privé geld dat je in die onderneming hebt geïnvesteerd vervolgens gewoon kwijt bent. Leen je hiervoor geld op persoonlijk titel dan zul je dit alsnog moeten terug betalen.

 1. Investeringsverliezen

Investeren kan op vele verschillende manieren. Of je nu in aandelen of obligaties belegt of via Kickstarter een start-up mede financiert voor iedere investeringsfinanciering geld dezelfde regel. Investeren doe je me geld dat je niet nodig hebt. Investeren kan namelijk veel geld opleveren maar een investering kan ook ervoor zorgen dat je al je geïnvesteerde geld kwijt bent. Door geen verstandige investeringskeuzes te maken kun je je zelf dus in de schulden steken.

 

 

 1. Juridische Problemen
 2. Belastingschulden

Het hebben van schulden bij de Belastingdienst is een van de minst prettige manieren om schulden te hebben. Mensen doen belastingschulden op doordat zij geen rekening ermee hebben gehouden dat een voorlopige aangifte gunstiger uitviel voor henzelf dan de definitieve aangifte en zij geen reservering hebben gedaan om dit geld vervolgens aan de Belastingdienst te betalen.

 1. Boetes

Door het overtreden van de wet, bijvoorbeeld de verkeerswet, heb je een schuld bij de overheid in de vorm van een boete. De overheid zal er altijd alles aan doen om die boete op jou te verhalen. De geldigheid en eerlijkheid van een boete buiten beschouwing gelaten is het beste deze dan ook gewoon te betalen. Op het moment dat je geen geld opzij hebt gezet om dit makkelijk te kunnen doen zul je moeten snijden in andere uitgaven, hierdoor kunnen er behoorlijke schulden ontstaan.

 1. Identiteitsfraude

Mensen kunnen in de schulden komen op het moment dat zij slachtoffer worden van identiteitsfraude. Deze vorm van criminaliteit komst steeds meer voor doordat steeds meer informatie over mensen wordt opgeslagen. Voor een deel kun je zelf hier tegen beschermen door niet overal allerlei informatie over jezelf achter te laten. Identiteitsfraude doordat data is gehackt bij een bedrijf of bij de overheid is moeilijk om je tegen te beschermen.