Select Page

In de maatschappij zoals we die vandaag kennen is het een behoorlijke uitdaging om zonder schulden belangrijke stappen in je leven te kunnen maken. Bijna iedereen heeft vroeg of laat in zijn leven wel een groter geld bedrag nodig dan dat hij op dat moment in zijn reserves beschikbaar heeft. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van een medische ingreep of het bekostigen van een studie. Toch zijn niet alleen de grote of noodzakelijke uitgaven de reden waarom mensen schulden maken. In dit artikel kun je 40 oorzaken lezen waarom mensen schulden maken. Hierna lees je de 9 meest voorkomende redenen waarom mensen schulden maken.

Nederlanders hebben een hoge huishoudelijke schuld vergeleken met de meeste andere westerse landen. De meeste van de schuld bestaat uit woning gerelateerd schulden (hypotheken). De verhouding tussen je totale inkomen en de totale schuld bepaalt of de hoogte van je schulden een probleem is. Dit is voor iedereen dan ook anders.

Ten tweede is de mate waarin jij je comfortabel voelt bij het hebben van schulden hiervoor sterk bepalend. Niet iedereen zal zich even gemakkelijk voelen bij een wellicht goed aflosbaar schuld bedrag. Lees hier meer over wat ik een acceptabel schuld niveau voor een huishouden vind. Weet jij wat de meest voorkomende oorzaken zijn waarom mensen schulden maken? Hieronder lees je de 9 meest voorkomende redenen waarom mensen schulden maken in Nederland.

 De top 9 oorzaken van schulden

  1. Te hoge uitgaven

Of het nu om geld uitgegeven aan kleding, uiteten, de laatste gadgets of misschien een te dure auto gaat, de nummer 1 oorzaak waarom mensen in de schulden komen is doordat zij simpelweg geld uitgeven dat zij niet hebben. Als iemand naar een concert of evenement gaat waar hij eigenlijk geen geld voor heeft zorgt dit er vaak voor dat diegene daarna tot het salaris overgemaakt wordt de volgende maand rood staat en dus schulden heeft gemaakt. Ook het ongecontroleerd geld uitgeven met een creditcard of een klantenkaart zorgt ervoor dat mensen, vaak ongemerkt, schulden maken.

  1. Slecht Financieel Management

Mensen die schulden maken zien de realiteit vaak te optimistisch in waardoor zij financiële risico’s nemen die onverstandig zijn.  Dit gedrag is vaak nauw verweven met het nalaten budgetten op te stellen voor diverse kostenposten en zich hier vervolgens ook aan houden. Ook hebben mensen met schulden niet de gewoonte een noodreserve op te bouwen of te sparen waardoor zij grotere uitgaven moeilijker kunnen opvangen. Dit soort gedrag tezamen is vaak het gevolg van een algemeen gebrek aan financiële kennis.

  1. Te weinig spaargeld

Mensen zonder een noodreserve of spaargeld zullen plotselinge uitgave en grotere uitgaven moeten financieren vanuit de maandelijkse inkomsten. Vaak zal dit niet mogelijk zijn zonder het betalen van andere rekeningen en uitgaven uit te stellen waardoor er direct financiële problemen ontstaan. Iemand met een noodreserve kan deze uitgavenpost echter opvangen zonder de maandelijkse uitgaven aan te hoeven passen.

  1. Scheiding

Een van de meest voorkomende reden waarom mensen schulden maken is door te scheiden of uit elkaar te gaan. Niet alleen de verdeling van bezittingen kan hiervoor zorgen, ook eventueel te maken kosten voor advocaten of een mediator kunnen de kosten al snel doen oplopen. Op het moment dat een partner een groot bedrag op de ander wil verhalen zal deze laatste persoon zich al snel in de schulden moeten steken.

  1. Lagere Inkomsten en Werkloosheid

Baan verlies of werken voor een lager inkomen dan in eerdere baan zijn twee van de meest voorkomende oorzaken dat mensen schulden maken. Zeker op het moment dat uitgaven niet op tijd worden teruggeschroefd en worden aangepast aan de nieuwe financiële situatie kunnen schulden snel oplopen. Helaas is het niet altijd mogelijk om uitgaven terug te schroeven doordat de vaste lasten te hoog zijn. Het hebben van een levensreserve voor minimaal 6 maanden helpt je om een periode van tijdelijke werkloosheid te overbruggen.

  1. Gokken

Gokken is de beste manier om gegarandeerd geld te verliezen. Casino’s zorgen er namelijk altijd voor dat het voordeel aan hun kant staat waardoor ‘het huis’ altijd wint. Een keertje een gokje wagen is dan ook gegarandeerd geld weg gooien. Iemand met een gokverslaving heeft professionele hulp nodig, die hulp kan op verschillende manieren gegeven worden. Lees hier verder voor meer informatie.

  1. Medische Kosten

In Nederland is iedereen wettelijk verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Toch worden niet alle medische kosten vergoed. Denk aan medicijnen die buiten de dekking vallen en je eigen risico. Ook maandelijkse vergoedingen of contributies die betaald moeten worden kunnen oplopen. Als iemand geen reserve heeft gemaakt voor deze uitgaven en geen ruimte heeft in zijn maandelijkse budget zullen er al snel schulden ontstaan.

  1. De schijn ophouden

Mensen die hun eigenwaarde afleiden uit de materiële spullen die zij gebruiken zijn vaak overladen met schulden. Veel van hun aankopen worden gefinancierd met leningen in de vorm van koop op afbetaling. Zij kopen vaak luxe spullen waarmee ze de indruk van financieel succes willen geven aan hun omgeving. Helaas trappen mensen hier al te vaak nog in in plaats van te beseffen dat de luxe en weelde veelal bekostigd is met geleend geld. Doordat deze mensen zoveel geld lenen zijn zij financieel allerminst financieel succesvol.

  1. Studieschulden

Een goede opleiding kan je verder helpen bij het vinden van een leuke en goed betaalde baan. Voor de meeste mensen betekend dit dat zij tijdens hun studie geld moeten lenen om de meest basale uitgaven te kunnen doen. Ondanks dat de te betalen rente op studieschulden enorm laag is is het verstandigste om zo min mogelijk geld te lenen. Studieschulden kunnen voorkomen worden.  Veel bedrijven zijn ook eerder geneigd om mensen met werkervaring aan te nemen dan mensen zonder enige vorm van ‘extra curriculair’. Ook kiezen steeds meer studenten ervoor om bij hun familie in te trekken om de kosten te drukken.

Herken jij een van de 9 hierboven genoemde oorzaken van schulden in je eigen uitgaven patroon? Wellicht heb je hierdoor ook onbedoeld schulden gemaakt? Als je je van de oorzaak van je schulden bewust bent is het een stuk makkelijker om met aflossen te beginnen op weg naar een schulden vrij leven. Als je wilt weten hoe je het beste je schulden kunt aflossen lees dan “de ultieme gids om je schulden voorgoed af te lossen“. Ik ben benieuwd hoe jij je schulden aflost en lees je reactie graag hieronder.