Select Page

Een leven zonder verzekeringen valt bijna niet meer voor te stellen voor veel mensen in Nederland. Het leven is al druk genoeg zonder dat je je zorgen maakt over allerlei risico’s die je kunt lopen. In Nederland verzekeren we ons dan ook graag goed. Zo goed zelfs dat bijvoorbeeld 9 op de 10 mensen aanvullende zorgverzekeringen afsluiten terwijl ze er nooit gebruik van maken. Weggegooid geld helaas.

“Hoe kan ik het beste besparen op mijn verzekeringen?” Is wellicht een vraag die je jezelf nu stelt. Kritisch je verzekeringen doornemen en aanpassen indien nodig is een makkelijke manier om geld te besparen. Ieder jaar stappen miljoenen mensen over van verzekeringsmaatschappij. Als jij ook de tijd neemt om je verzekeringen te vergelijken dan zul je ook niet de eerste zijn die hiervoor de tijd vrij heeft gemaakt.

Waarom het verstandig is om verzekeringen te vergelijken?

Nederlanders zijn samen met de Zwitsers het meest verzekerd in Europa. Waarom sluiten Nederlanders eigenlijk zo veel verzekeringen af? Nederlanders verzekeren zich vaak voor relatief kleine risico’s waar dit ook op een andere manier beheersbaar gemaakt had kunnen worden. Vaak worden verzekeringen ook in pakketten afgesloten zonder dat er wordt stilgestaan of alle onderdelen van die pakketten wel echt nodig zijn. Mensen nemen ook niet de tijd om zich te verdiepen in de verzekeringen die ze afsluiten en stellen overstappen continu uit. Hierdoor wordt er ieder jaar weer veel geld onnodig uit gegeven aan verzekeringen.

Wat is een verzekering eigenlijk?

Een verzekering is een overeenkomst tussen twee partijen waarbij een partij (verzekerde) een premie betaalt en de andere partij (verzekeraar) bij het daadwerkelijk optreden van een risico of situatie (onzeker voorval) een geld bedrag uitkeert (schadeloos stelt).

De meeste verzekeringen zijn schade verzekeringen: je verzekert je tegen de nadelige gevolgen van het oplopen van bepaalde vooraf vastgelegde schade. Loop je geen schade gedurende een bepaalde periode dan heb je alleen premie betaalt.

Naast de schade verzekeringen bestaat er ook de zogenaamde sommen verzekering. Hierbij betaalt een partij periodiek een premie en zal de andere partij bij het optreden van een bepaalde situatie een som geld uitkeren. Meestal is dit het nog in leven zijn van iemand of juist het overlijden van die persoon op een vooraf bepaald moment.

8 redenen om je verzekeringen door te nemen

Verzekeringen kosten geld. Geld waar je hard voor hebt gewerkt. Het is dan ook zonde om je geld weg te gooien aan onnodige verzekeringen. Als je jaarlijks een keer door je verzekeringen heen loopt kun je een hoop geld besparen. Lees daarom hierna 8 redenen waarom ook jij je verzekeringen zou moeten doornemen om flink wat geld te besparen.

 1. Vaak zijn mensen oververzekerd omdat ze bang zijn onderverzekerd te zijn en een schade niet volledige vergoed te krijgen.
 2. Veel verzekeringen overlappen elkaar gedeeltelijk waardoor je dubbel verzekerd bent.
 3. Twee dezelfde verzekeringen aanhouden terwijl je maar een verzekering nodig hebt. Bijvoorbeeld omdat je bent gaan samenwonen.
 4. Je hebt niet bestaande risico’s verzekeren. Bijvoorbeeld een juwelen verzekering terwijl je geen juwelen hebt.
 5. Je bent vergeten welke verzekeringen je hebt afgesloten en weet ook niet hoeveel premie je betaald.
 6. Je situatie is veranderd maar je verzekeringen heb je niet up-to date gebracht waardoor ze niet meer bij je huidige situatie passen.
 7. Je doorlopende wereld reisverzekering past niet meer bij jou situatie omdat je helemaal niet meerdere keren per jaar op vakantie gaat en al helemaal niet buiten Nederland.
 8. Je All Risk auto verzekering loopt nog steeds terwijl je auto inmiddels ouder dan 5 jaar is.

Wat zijn eigenlijk de meest voorkomende verzekeringen in Nederland?

In Nederland worden de volgende meest voorkomende consumenten verzekeringen aangeboden:

 1. Zorgverzekering
 2. Aansprakelijkheidsverzekering
 3. Inboedelverzekering
 4. Opstalverzekering
 5. Motorrijtuigenverzekering
 6. Brommer- en Fiets- verzekering
 7. Rechtsbijstandsverzekering
 8. Ongevallenverzekering
 9. Uitvaartverzekering
 10. Arbeidsongeschiktheidsverzekering
 11. Reisverzekering (langlopend, kortlopend)
 12. Annuleringsverzekering
 13. langlopend, kortlopend
 14. Levensverzekering
 15. Dierenziektekostenverzekering
 16. Glasverzekering

Weet jij welke verzekeringen je hebt afgesloten en welke je nodig hebt?

Ondanks dat ieders persoonlijke situatie anders is is het voor de meeste mensen niet nodig heel veel verzekeringen af te sluiten. Weet jij welke verzekeringen je hebt afgesloten en wat de dekking is van iedere verzekering? Om te voorkomen dat je onnodig verzekeringen hebt afgesloten die je eigenlijk niet nodig hebt is het goed om dit minimaal een keer per jaar na te gaan en aan te passen indien nodig.

Dit doe je door goed onderscheid te maken in welke verzekeringen je beslist nodig hebt en welke verzekeringen voor jou niet echt nodig zijn om af te sluiten.

In Nederland zijn er slechts een drietal verzekeringen die iedereen boven de 18 jaar zeker afgesloten zou moet hebben. De risico’s voor jezelf worden door deze verzekeringen financieel draagbaar gemaakt waardoor het afsluiten ervan zeer verstandig is. Het betreft de:

 • Basis zorgverzekering: (verzekert je tegen ziektekosten, wettelijk verplicht)
 • Aansprakelijkheidsverzekering: (verzekert je tegen op jou verhaalbare schade)
 • Inboedelverzekering: (verzekert je huis en spullen tegen inbraak, brand en natuur schade)

Hiernaast zijn er nog een tweetal veel voorkomende verzekeringen die je alleen hoeft af te sluiten als je er ook daadwerkelijk gebruik van kunt maken. Denk aan:

 • Motorrijtuig verzekering: (sluit je alleen af indien je ook daadwerkelijk een auto of motor hebt)
 • Opstalverzekering: (sluit je enkel af als je daadwerkelijk woning eigenaar bent)

Alle overige verzekeringen zijn volledig optioneel en afhankelijk van jou persoonlijk situatie en behoefte om mogelijke risico’s door middel van een verzekering af te dekken. Begrijp je eigen situatie goed en wees dan ook altijd kritisch voordat je deze verzekeringen af sluit.

Een alternatief voor het afsluiten van een verzekering is het zelf reserveren van geld in een noodfonds. Ga na hoeveel geld je zult moeten reserveren aan de hand van potentiële risico’s en als je voldoende financiële middelen hebt zet je vervolgens hiervoor geld opzij. Blijf vervolgens maandelijks een fictieve premie naar dit noodfonds overmaken.

 

Hoe kan ik het beste besparen op mijn verzekeringen?

15 tips om te besparen op je verzekeringen

 1. Neem jaarlijks al je verzekeringen door en bepaal of je huidige verzekeringsaanbieder wel de meeste gunstige aanbieder voor jouw persoonlijke situatie is.
 2. Zet al je verzekeringen op een lijstje zodat het duidelijk is welke verzekeringen je afgesloten hebt.
 3. Verzeker niet alles, verzeker bewust alleen risico’s die je niet zelf kunt dragen.
 4. Betaal de verzekeringspremies jaarlijks in plaats van per maand, dit kan je al snel 5% kosten schelen.
 5. Betaal kleine schades zelf. Dit scheelt je jarenlang het betalen van een hogere verzekeringspremie.
 6. Verhoog je eigen risico en verlaag zo je premie. Verstandig is dan wel om zelf een Noodreserve op te bouwen en bewuster in je leven te staan waardoor je zelf de risico’s verlaagt.
 7. Verzeker via een collectief en bespaar op de te betalen premie. Denk aan je werkgever maar ook op bepaalde websites kun je je aansluiten. Je ontvangt dan collectiviteitskorting.
 8. Verzeker inclusief een No-Claim korting. Hierdoor krijg je premie korting of betaalde premie terug als je geen schade hebt gemeld.
 9. Sluit geen garantieverzekering af. Bij nieuw gekocht spullen wordt de deugdelijke werking ervan al in de wet geregeld. Gaat het apparaat stuk binnen de acceptabele levensverwachting ervan dan zal de winkelier voor de reparatie moeten zorgen.
 10. Bereken de totale kosten van specifiek autobezit inclusief een autoverzekering voor de aanschaf van een bepaalde auto.
 11. Een all risk auto verzekering is niet nodig bij een oudere auto. Koop je een oudere auto of heb je er al een van 5 jaar of ouder? Dan is het afsluiten van een all risk verzekering niet nodig.
 12. Annuleer overbodige verzekeringen. Een schaderisico verzekeren dat je niet kunt lopen is weggooien van geld.
 13. Wees kritisch in het afsluiten van aanvullende zorgverzekeringen. Sluit alleen die aanvullende pakketten af waar je ook daadwerkelijk gebruik van zult maken.
 14. Schrap in verzekeringen die voor een dubbele dekking zorgen. In een schade geval wordt er altijd maar door een partij uitgekeerd. Ben je dubbel verzekerd dan zullen beide verzekeringsmaatschappijen claimen dat de ander moet uitkeren.
 15. Ga niet in op pakket korting of premiekorting. Zoek de juiste verzekeringen tegen een zo gunstig mogelijke prijs.

 

Wanneer is het verstandig om je verzekeringen te vergelijken?

Verzekeringen vergelijken kost tijd en energie en dat is precies waar de meeste mensen niet op zitten te wachten met een drukke baan en hectisch privé leven. Toch is het goed om die tijd te pakken en je verzekeringen te vergelijken zodat je zeker weet dat je geen geld onnodig uitgeeft. Wanneer is het nu het meest verstandig om je verzekeringen door te nemen?

Al je verzekeringen behalve je ziektekostenverzekering kun je het hele jaar door nemen om te bepalen wat je nu hebt, wat je nodig hebt en welke verzekeringen je moet aanpassen. Hou er rekening mee dat na het afsluiten van een verzekering je hier vaak een jaar aan verbonden bent. Gedurende dit jaar kun je niet per direct opzeggen. Na dit jaar kun je meestal maandelijks opzeggen met een opzeg termijn van een maand.

Je zorgverzekering kun je het beste aan het eind van het jaar in november en december vergelijken. De meeste aanbieders van zorgverzekeringen publiceren hun nieuwe pakketten en tarieven halverwege november. Als je in november eerst op papier zet wat je nodig hebt dan kun je in december zorgverzekeringen vergelijken en overstappen als dit beter past bij jou persoonlijke situatie. Je kunt overstappen tot de laatste dag van december.

Wat moet je nu eigenlijk doen om te besparen op je verzekeringen?

Wil jij weten hoe je kunt besparen op je verzekeringen volg dan onderstaand stappenplan en sluit die verzekeringen af die het best passen bij jou persoonlijke situatie.

 1. Allereerst is het goed om te weten welke verzekeringen je nu hebt afgesloten. Neem je administratie door en maak een lijstje van alle verzekeringen die je tegenkomt. Weet je niet zeker of je nu al je verzekeringen bij elkaar hebt? Neem dan je bank afschriften door en kijk welke afschrijvingen je tegenkomt van verzekeringsmaatschappijen.
 2. Neem jou persoonlijke situatie door en bepaal vervolgens heel kritisch welke verzekeringen je nu echt nodig hebt. Hou rekening met de situatie van vandaag maar ook met die van over een een half jaar bijvoorbeeld zodat je gedurende een heel jaar de voor jou meest optimale dekking hebt.
 3. Bepaal van iedere verzekering welke kenmerken deze financiële producten het meest gunstig voor jou zijn.
 4. Annuleer schriftelijk de verzekeringen die je niet meer nodig hebt zodat je geen geld onnodig meer weggooit. Doe dit direct maar hou er rekening mee dat een verzekering nog een periode kan doorlopen, afhankelijk van de minimale polis duur en opzeg termijn.
 5. Start met het vergelijken van de verzekeringen die je wel wilt houden. Vergelijk zowel op de verzekeringsvoorwaarde als de te betalen premie.
 6. Bepaal per verzekeringsproduct een aantal kenmerken waarop je wilt vergelijken en zet de resultaten op papier. Hiermee hou je het overzichtelijk en relevant voor jou persoonlijk.
 7. Maak zowel gebruik van de websites van de diverse verzekeringsmaatschappijen als verschillende vergelijkingswebsites. De verschillende vergelijkingssites verschillen zowel in aanbod als kwaliteit. Door meerdere bronnen te gebruiken krijg je een realistisch en betrouwbaarder beeld van de verzekeringsproducten die je wilt afsluiten.
 8. Het is te overwegen om in je omgeving te vragen hoe mensen verzekerd zijn en welke verzekeringen zij je aanbevelen. Als je dit doet, zorg er dan wel voor dat je feitelijkheden en aannames goed van elkaar weet te onderscheiden.
 9. Voel je je onzeker om zelf te bepalen welke verzekeringen het beste voor jou persoonlijke situatie zijn dan kun je overwegen om een financieel adviseur in te schakelen. Hou er rekening mee dat je een provisie betaalt voor deze dienstverlening. Een goed adviseur zal jou niet meer verzekeringen adviseren dan je daadwerkelijk nodig hebt. Helaas zijn er ook veel financieel adviseurs die het niet zo nauw nemen met het klantbelang. Wees hier alert op.
 10. Op het moment dat je weet welke verzekeringen het beste passen bij jou persoonlijke situatie sluit je deze af. Pas je lijstje aan (inclusief de afsluitdatum) zodat je volgend jaar niet opnieuw moet uitvogelen welke verzekeringen je hebt afgesloten.

Heeft dit stappenplan jou geholpen? Ik hoor dit graag en lees jou tips graag onderaan dit artikel.

 

Je verzekeringen vergelijken in een notendop

In het algemeen hebben Nederlanders zich voor heel veel, vaak kleine risico’s, verzekert. We hebben, op de Zwitsers na, de meeste verzekeringen afgesloten. Je kunt makkelijk geld besparen door de tijd te nemen je verzekeringen kritisch door te nemen. Dit doe je door eerst in kaart te brengen welke verzekeringen je nu al hebt. Vervolgens kijk je naar jou persoonlijke situatie van het komende jaar om te bepalen welke verzekeringen je daadwerkelijk nodig hebt. Annuleer de verzekeringen die je niet meer nodig hebt schriftelijk. Van de verzekeringen die je wel wilt houden of wilt afsluiten zoek je uit wat de voorwaarden en premies zijn van de diverse aanbieders. Dit doe je door diverse bronnen te gebruiken, bijvoorbeeld de website van de verzekeringsmaatschappij, vergelijkingswebsites, je relaties of een financieel adviseur. Zet altijd kritisch op een rij wat je nodig hebt en wat je daadwerkelijk wilt afsluiten. Sluit de verzekeringen af die je wilt afsluiten en werk je lijstje bij.