Select Page

Heb je wel al eens iets op een tweedehands verkoopsite als Marktplaats verkocht of zou je graag willen weten hoe je dit het beste kunt doen? Dit artikel is jou ultieme handleiding: Hoe kan ik het beste iets op Marktplaats zetten? Je tweedehands spullen op Marktplaats verkopen is een eenvoudige manier om relatief snel, extra geld tot je beschikking te hebben. Wellicht weet je al hoe je dit zou kunnen aanpakken maar wil je weten hoe je je spullen voor een zo gunstig mogelijke verkoopprijs kunt verkopen?

In dit artikel leg ik je uit waarom het goed is om een doel te hebben voor je verkoopopbrengst (het geld dat je verdiend) voordat je daadwerkelijk met verkopen begint. Ook leg ik je uit hoe je dit het beste kunt aanpakken als je je tweedehands spullen op Marktplaats wilt verkopen. Tenslotte geef ik je 25 tips die je helpen bij het verkopen op Marktplaats. Afsluitend deel ik een aantal tweedehands websites met je die verder gaan dan bekende websites. Heb je zelf nog tips of ideeën, deel ze dan onderaan dit artikel.

Waarom wil je je spullen verkopen?

Voordat je halsoverkop begint met het plaatsen van advertenties is het goed om een moment de tijd te nemen en je goed af te vragen wat je doel is met het verkopen van je tweedehands spullen. Veel mensen noemen de volgende beweeg redenen als ze beginnen met het verkopen van hun spullen.

 • Misschien heb je je spullen niet meer nodig omdat je ze niet meer gebruikt maar zou iemand anders er nog prima gebruik van kunnen maken.
 • Of wil je je spullen een tweede leven geven omdat jij er vanaf wilt en ze toch alleen maar ruimte in je woning in beslag nemen.
 • Tenslotte zou je ze wellicht willen weggeven omdat je iemand anders er blij mee wilt maken en je altruïstisch bent ingesteld. Dit zijn alle drie heel valide legitieme motieven, het zijn echter geen doelen van jezelf.

“Wat wil jij bereiken door je spullen op Marktplaats te verkopen?

Wat is jou Persoonlijke Verkoop Doel?

Een doel is een gewenste situatie, iets dat jij persoonlijk wilt bereiken. Bij het verkopen van hun oude spullen op het internet kunnen mensen heel verschillende doelen hebben. Dit terwijl ze allemaal nog steeds dezelfde gebruikte spullen op Marktplaats aanbieden. Weet je wat jou reden is om je tijd en energie in verkopen op het internet te steken?

Hieronder een aantal voorbeelden van doelen waaraan je zou kunnen werken:

 1. Geld sparen: Je bent wellicht van plan een grotere aankoop te doen of verwacht dat je die zal gaan krijgen en wilt hiervoor nu alvast geld opzij leggen.
 2. Inkomsten verhogen: Door ongebruikte spullen te verkopen wil je geld beschikbaar maken zodat je hiervan je dagelijkse uitgaven kan betalen.
 3. Rekeningen betalen: Je hebt rekeningen die je niet wilt of kunt betalen uit je reguliere inkomen waarvoor je nu extra inkomen wilt genereren door je spullen te verkopen.
 4. Schulden aflossen: Openstaande schulden of je hypotheek wil je aflossen en je bent van mening dat je reguliere inkomen niet groot genoeg is om die schulden af te lossen met een snelheid waarbij jij je comfortabel voelt.
 5. Opruimen: Je wilt je huis opruimen en komt allerlei spullen tegen die alleen maar ruimte innemen waardoor je van de spullen af wilt.

Minimaliseren: Je bent aan het minimaliseren en wilt je richten op en genieten van de echt belangrijke dingen in je leven. Om dit te kunnen doen wil je spullen verkopen op het internet.

“Als je weet waarom je op internet je tweedehands spullen wilt verkopen heb je een doel en zul je succesvoller zijn in je verkoop.”

Hoe kan ik het beste iets op Marktplaats zetten?

Voordat je je spullen kunt verkopen op websites als Marktplaats, Speurders, Bol et cetera zul je eerst moeten nagaan wat je nu aan spullen al hebt die je wellicht zou kunnen verkopen. Hierachter komen is heel eenvoudig.

Loop een rondje door je huis, je garage of schuur en kijk eens goed rond. Kijk ook in al je kasten en lades en open dozen. Hou een pen en papier bij de hand en maak een lijstje van spullen die je ziet die je zou willen verkopen.

Niet alle spullen zullen even makkelijk te verkopen zijn ongeacht de staat ervan of de prijs die je ervoor vraagt. Lees het lijstje spullen door en haal er de hoofd categorieën uit op die je ziet staan. Kijk eens naar de categorieën (groepen) die er op Marktplaats worden gebruikt en blader door de advertenties heen van categorieën waarin jij spullen hebt die je wilt verkopen. Zo doe je een eerste indruk op van spullen die worden aangeboden en hoe de bijbehorende advertenties eruit zien.

“Als je iets doet, doe het dan goed.”   ~ Plautus

 Betrek je hele gezin bij het verkopen

Als je een partner of gezin hebt betrek hen dan bij je initiatief en laat ze weten wat je gaat doen. Zo zijn ze niet alleen geïnformeerd maar kunnen zij je ook helpen. Overleg in dit geval met je partner of kinderen voordat je iets verkoopt. Zo voorkom je dat je iets verkoopt waar een ander wellicht een emotionele band mee heeft en nog geen afscheid van kan nemen.

Benader het verkopen van je spullen op het internet alsof dit je eigen winkeltje is. Je tijd is kostbaar en kun je maar een keer gebruiken. Zorg er dus voor dat je professioneel te werk gaat. Om rust en overzicht te creëren maak je een plek in je huis vrij waar je de te verkopen spullen verzamelt en neerzet. Zorg ook voor een vast plek in huis waar je gemakkelijk foto’s kunt maken van je spullen. Zorg er tenslotte voor dat je inpak materiaal bij elkaar hebt klaarliggen.

Als je bovenstaande dingen serieus oppakt zul je zien dat je niet alleen staat en dat het verkopen steeds makkelijker wordt en meer een routine zal worden. Dit betekent dat je minder tijd kwijt bent per geplaatste advertentie en je meer tijd over houdt voor andere dingen.

“Ben jij er klaar voor om aan je doel te werken door je spullen te verkopen?”

25 tips om succesvol te verkopen op Marktplaats

Hieronder vindt je mijn 25 tips om succesvoller te zijn als je wilt verkopen op websites als Marktplaats, Speurders, Bol, Ebay, Amazon, et cetera. Neem ze eens door en voeg je eigen tips toe bij de reacties onderaan het artikel.

 1. Een titel inclusief merknaam, product naam, productstaat en de belangrijkste eigenschap of specificatie.
 2. Een volledige productomschrijving in je eigen woorden, kopieer geen fabrikant teksten.
 3. Exacte product specificaties zodat een geïnteresseerde precies weet welke versie of variant je aanbiedt.
 4. Kies de juiste categorie voor het product.
 5. Een realistisch hoge startprijs. Je wilt een voor jou optimaal bedrag ontvangen, je product hoger aanprijzen kan later niet, omlaag gaan in een onderhandeling kan altijd nog. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de potentiële prijs die je kunt vragen door rond te kijken bij andere advertenties. Bepaal ook het minimum bedrag (bodemprijs of uiterste prijs) dat je ervoor wilt ontvangen. Deel dit minimum bedrag echter nooit met geïnteresseerde kopers als zij er naar vragen maar verwijs terug naar je startprijs.
 6. Maak Goede foto’s van je product en maak geen gebruik van fabrikant foto’s die je op het internet vindt. Hoe maak je goede product foto’s?:
  • Zorg voor een rustige neutrale ondergrond en achtergrond zonder dingen die niets met je product te maken hebben.
  • Maak je product schoon voordat je foto’s maakt en presenteer het op een nette manier.
  • Fotografeer alleen het te verkopen product. Schuif eventuele rommel en je huisdier aan de kant. Of maak je foto opnieuw.
  • Regel belichting die goed is: niet te licht en niet te donker.
  • Maak een overzichtsfoto’s en vervolgens relevante detail foto’s. Heb je accessoires en de verpakking maak hier dan ook foto’s van en voeg ze als laatste twee toe.
  • Maak vooral scherpe foto’s vanuit diverse kijkrichtingen waardoor je het product volledig laat zien.
 7. Laat het product ‘leven’ door aan te geven wanneer je product hebt verkocht en waarom je het nu verkoopt. Als je de aankoopbon nog hebt geef dit dan aan en verstrek de bon indien gevraagd.
 8. Kijk hoe andere adverteerders hun producten aanprijzen, leer hiervan en neem de goede aspecten van andere advertenties over.
 9. Als je de originele verpakking, handleiding, accessoires et cetera nog hebt geef dit dan duidelijk in de tekst aan en maak er een foto van.
 10. Deel je advertentie(s) op sociale media als Facebook en Twitter. Bedenk voorafgaand wel in hoeverre je je vrienden en relaties met die 100+ product advertenties wilt bombarderen.
 11. Neem de tijd om de voor jou meest optimale verkoop prijs te onderhandelen. Ga dan ook niet op het eerste bod in als die te laag is en verleng de advertentie indien nodig. Nog steeds niet verkocht? Plaats de advertentie opnieuw.
 12. Betaal niet voor promotie. Bij een goede product presentatie en prijs is het niet nodig er een betaalde advertentie van te maken.
 13. Laat de koper eerst het geld overmaken. Pas als je het op je rekening ziet staan pak je het product in en stuur je het op. Hoe klein het bedrag ook is.
 14. Gebruik correct Nederlands en geen dialect of internet slang.
 15. Gebruik tekstblokken die je opslaat in een word document en die je keer op keer kunt gebruiken voor delen van de tekst in je advertenties. Zorg er wel voor dat je altijd product specifieke tekst bovenaan de advertentie hebt staan. Hier zijn mensen als eerste naar op zoek.
 16. Maak gebruik van standaard reacties en sla ze op. Evalueer welke woorden en zinnen werken en welke niet zodat je je steeds makkelijker je spullen kunt verkopen.
 17. Beantwoord alle reacties van geïnteresseerde kopers op een respectvolle manier. Ook wanneer je al een koop hebt gesloten met iemand anders. Wens diegene die daardoor achter het net vissen succes toe met hun verdere zoektocht.
 18. Gebruik de handige App voor je smartphone. Je kunt hiermee de foto’s maken, de advertenties plaatsen en ook in de App met geïnteresseerde kopers communiceren.
 19. Plaats regelmatig nieuwe advertenties, zeker als je veel spullen hebt. Zet iedere paar dagen een aantal advertenties online en probeer niet alles in een keer te verkopen. Op deze manier blijft het beantwoorden van alle reactie, inpakken en verzenden behapbaar voor jou.
 20. Nodig geïnteresseerde kopers in iedere advertentie uit ook naar je andere advertenties te kijken. Dit verhoogt het aantal malen dat al je advertenties gezien worden.
 21. Gebruik product specifieke tweedehands websites waar mensen alleen maar een categorie aan spullen op aanbieden. Op dit soort websites bieden mensen over het algemeen meer omdat ze de waarde van producten beter weten in te schatten en te waarderen.
 22. Ken de juiste periode om je advertenties te plaatsen in eend maand en in een jaar. Zo kopen mensen meer spullen vlak nadat ze hun inkomen hebben ontvangen (rond de 23ste). Ook de ontvangst van vakantiegeld zorgt voor een piek in uitgaven. Hou ook rekening met seizoensspecifieke producten. Plaats tenslotte meer advertenties voorafgaand aan Sinterklaas en kerst.
 23. Onderhandel op een slimme manier. Laat geïnteresseerde kopers weten dat je uitkijkt naar hun reactie. Als je geen reactie krijgt stuur dan een (standaard) tweede email waarin je om een reactie vraagt. Geeft iemand aan serieus geïnteresseerd te zijn reserveer dan niet te snel. Helaas komt het nog voor dat mensen zich bedenken waardoor jij verkopen mis kan lopen.
 24. Handel en reageer snel. Mensen willen het liefst direct een antwoord op hun vragen ontvangen. Als je snel reageert ben je ook direct in gesprek en kun je de interesse van de potentiële koper vasthouden. Zorg er ook voor dat je direct na ontvangst van het geld het pakketje kan maken en opsturen.
 25. Biedt verschillende verzend mogelijkheden aan. Naast het aloud bekende Post NL kun je ook makkelijk verzenden via bijvoorbeeld DHL en Kiala. Afhankelijk van je woonplaats zijn er nog veel meer aanbieders te vinden via google. Op deze manier kun je makkelijk een paar euro besparen.

 30 Tweedehands verkoop websites

Wist je dat er naast Marktplaats vele andere websites zijn waar je spullen te koop kunt aanbieden? Om je een eindje op weg te helpen heb ik hierna de 30 meeste in Nederland gebruikte websites op een rijtje voor je gezet. Ken jij nog andere websites die er niet bijstaan, bijvoorbeeld websites die zich richten op een specifieke doelgroep? Of werkt een link niet meer? Laat je reactie achter onderaan dit artikel.

 

Verkopen op internet in een notendop

Heb je er zin om te beginnen met het verkopen van je spullen op internet? Ja?! Mooi, lees hierna de belangrijkste punten nog eens door en “Blijf kalm en verkopen maar!”

EEN

Wees je bewust van je eigen persoonlijke doel. Bijvoorbeeld:

 • Je wilt geld sparen,
 • Je wilt je inkomsten verhogen,
 • Je wilt rekeningen betalen,
 • Je wilt je schulden aflossen,
 • Je wilt je huis opruimen,
 • Je wilt minimaliseren.

TWEE

Bereid je goed voor en benader het verkopen van je spullen alsof dit je eigen winkel is. Pak het verkopen als gezin op en doe dit niet als individu als je met meer mensen in een gezin bent. Zorg voor een plek in je huis om de te verkopen spullen bij elkaar te houden. Weet wat je hebt en kunt verkopen. Zorg ervoor dat je goed georganiseerd te werk gaat waardoor je efficiënter wordt in het verkopen van je spullen.

DRIE

Onthoudt de 25 tips over verkopen op internet en gebruik ze om je verkoop nog succesvoller te maken. Het belangrijkste is om een goede advertentie titel te schrijven en volledige en gedetailleerde product informatie te verschaffen. Stel een realistisch hoge prijs en onderhandel naar je meest optimale verkoop bedrag voor ieder product. Communiceer op een respectvolle manier en zorg dat je snel kunt reageren op vragen van potentiële kopers. Verstuur pas iets als het geld op je rekening staat.

 

Als je dit artikel handig vind deel het dan op je sociale media! Dank hiervoor. Jouw eigen mening en tips met andere lezers lees ik graag in de reacties hieronder.