Select Page

Wil je graag je schulden aflossen op een manier die wel werkt? Of misschien heb je het gevoel dat je nooit van je schulden afkomt omdat schulden maar niet kleiner lijken te worden? In dit artikel leg ik je uit hoe je het aflossen van je schulden het beste kunt aanpakken met behulp van de sneeuwbal methode (debt snowball method). Hoe je dit doet en  welke stappen je hiervoor gaat zetten lees je hierna.

Waarom kun je het beste de sneeuwbal methode gebruiken?

Het hebben van schulden is geen pretje. Niet alleen geef je onnodig geld uit aan rente die je anders op een leukere manier zou kunnen gebruiken. Je raakt er ook je financiële vrijheid door kwijt. Je hebt in het verleden namelijk geld ergens voor geleend en al uitgegeven. Dat geld moet je nu ook weer terugbetalen als je niet in de financiële problemen wilt komen. Je zit dus vast aan je schuld.

“Het aflossen van je schulden volgens de sneeuwbal methode is de meest motiverende en succesvolle manier die je kunt kiezen om je schulden af te lossen.”

 

Wat is jou persoonlijk reden om je schulden af te lossen?

Je schulden zo snel mogelijk aflossen doe je om verschillende redenen. Deze redenen zullen niet voor iedereen hetzelfde zijn en zullen ook niet altijd dezelfde impact op iemand zijn of haar leven hebben. Denk eens aan de volgende voorbeelden van redenen die je zou kunnen hebben om je schulden zo snel mogelijk af te lossen:

 • Het betalen van rente is zonde, je gooit letterlijk geld weg in een bodemloze put.
 • Je houdt geld over voor andere bestedingen, waaronder de doelen die je voor jezelf hebt gesteld en waaraan je liever je energie en tijd besteed.
 • Zonder geld zorgen is het leven een stuk leuker. Als je geen schulden hebt hoef je er ook geen zorgen over te maken hoe die schulden terug te betalen.
 • Je wilt minder gaan werken en om dat te kunnen doen moeten je vaste maandlasten omlaag.
 • Je wilt een sabbatical nemen en een periode je helemaal op iets anders dan je werk in je leven richten.

Weet je wat jou persoonlijke redenen zijn om zo snel mogelijk je schulden af te lossen via de sneeuwbal methode? Ik ben hier benieuwd naar! Wil je jou persoonlijke redenen met andere lezers delen onderaan dit artikel? Nu het duidelijker voor je is waarom je je schulden via de sneeuwbal methode wilt aflossen is het tijd om te kijken hoe je dit nu het beste kunt doen.

 

 

Hoe kan ik het beste schulden aflossen via de sneeuwbal methode?

Als je je schulden zo snel mogelijk wilt aflossen op de meest effectieve en succesvolle manier kies dan voor de Sneeuwbal Methode. Bij de Sneeuwbal Methode rangschik je je schulden van het kleinst naar het grootst en betaal je het minimale bedrag op alle schulden behalve je kleinste schuld. Op je kleinste schuld los je naast het minimum bedrag ook ieder bedrag extra af dat je iedere maand hiervoor kunt vrijmaken.

Het aflossen van schulden is niet makkelijk. Je zult hoogstwaarschijnlijk je huidige levensstijl moeten veranderen en moeten snijden in je uitgaven. Dat doet pijn. Omdat je kleine successen nodig hebt om door te gaan met het aflossen van je schulden zul je op een redelijk overzienbare tijd ook daadwerkelijk een schuld moeten kunnen aflossen. Door je kleinste schulden eerst aan te pakken en daadwerkelijk af te lossen creëer je voor jezelf op de korsten mogelijke periode positieve feedback waardoor je kans het grootst is dat je bij je initiële aflos plan blijft en doorgaat met het aflossen van al je schulden.

“Het zal pijn doen om je levensstijl aan te passen zodat je ook daadwerkelijk je schulden kunt aflossen.”

Je creëert hiermee je eigen zichzelf versterkende positieve systeem dat jou helpt bij het aflossen van al je schulden. Dit systeem speelt goed in op jou menselijk emotie. Door de kleinste schulden als eerste volledig af te lossen ontvang je steeds minder rekeningen en heb je straks ook daadwerkelijk steeds minder schulden open staan. Hierdoor creëer je voor jezelf positieve feedback over de voortgang in het aflossen van al je schulden. Deze voortgang geeft jou weer de motivatie om door te gaan en je aan je aflos plan te houden.

 

 

Creëer momentum

Doordat je je steeds richt op een schuld tegelijkertijd creëer je voor jezelf zichtbare stappen. Hierdoor is het makkelijker om aan je doel te blijven werken en deze ook daadwerkelijk te halen. Door iedere keer als je een schuld hebt afgelost het vrijgekomen bedrag te gebruiken voor het aflossen van de volgende schuld creëer je momentum en wordt het steeds makkelijker voor je om door te gaan en ook de laatste schuld weg te werken.

“Het is een mythe dat je moet beginnen met het afbetalen van de schuld met de hoogste rente om het snelst alle schulden afgelost te hebben. Los de kleinste schulden als eerste volledig af om het grootste momentum te creëren in je sneeuwbal.”

Wetenschappelijk Onderbouwd

In een in 2012 uitgevoerde universitaire studie is naar voren gekomen dat die mensen die beginnen met het aflossen van hun kleinste schuld het meeste succes hebben in het daadwerkelijk aflossen van al hun schulden. Dit in tegenstelling tot de mensen die begonnen met het aflossen van hun schuld met de hoogste rente. Bron hier.

 

 

Wat moet ik nu precies doen als ik mijn schulden willen aflossen met behulp van de sneeuwbal methode?

Hieronder lees je de stappen die je volgt om succesvol je schulden af te lossen volgens de sneeuwbal methode. Pak je pen en papier of je tablet erbij. Het principe van de sneeuwbal methode is te stoppen met iedere uitgaven en aflossing behalve het minimaal noodzakelijke en je te focussen op een aflossing tegelijkertijd. Anders krijg je in wezen niets voor elkaar omdat al je inspanningen verspreid hun werk doen. Voordat je begint met de schuld sneeuwbal methode zorg je ervoor dat je een nood potje hebt met minimaal €1.000 of 1 maand salaris. Zet dit geld opzij en kom er niet aan behalve in noodgevallen. Vervolgens doorloop je de volgende stappen:

 1. Maak geen nieuwe schulden en betaal een rekening direct als hij binnen komt.
 2. Weet welke schulden je hebt. Maak een lijstje met alle schulden die je hebt. Schrijf voor iedere schuld het volgende op:
  • Naam schuldeiser,
  • type schuld,
  • openstaande bedrag,
  • Huidige datum,
  • jaarlijks kosten percentage (rente percentage plus kosten).
 3. Rangschik je schulden van het kleinste bedrag naar het grootste bedrag.
 4. Neem contact op met al je schuldeisers en vraag om een lager rente percentage. Het kan zijn dat een schuldeiser hier niet aan wilt meewerken. Lees in dit geval het artikel over het oversluiten van je schulden.
 5. Betaal alle vaste lasten automatisch door in je internetbankieren terugkerende betalingen op te nemen.
 6. Geef minder geld uit en gebruik het vrijgekomen bedrag om je schuld sneller mee terug te betalen.
 7. Focus je op een schuld tegelijkertijd. Betaal het verplichte minimum bedrag voor alle schulden behalve de kleinste schuld. Los zoveel mogelijk af op de kleinste schuld die je hebt.
 8. Hou vast aan je doel en blijf afbetalen tot je een schuld volledig terugbetaald hebt.
 9. Gebruik het vrijgekomen bedrag van je kleinste schuld om de tweede (een na kleinste schuld) sneller af te lossen.
 10. Herhaal dit totdat je alle schulden hebt afgelost.

Hou er rekening mee dat bepaalde schuldeisers je extra aflossingen zullen gebruiken voor toekomstige betalingen in plaats van het totaal uitstaande schuld bedrag te verlagen. Neem daarom altijd contact op met je schuld eiser en vraag wat je moet aangeven bij het overboeken van geld om het totaal uitstaande schuld bedrag (hoofdsom) te verlagen.

 

 

Jouw eigen schuld Sneeuwbal Methode

Het meest bewezen succes hebben mensen die schulden aflossen volgens de Sneeuwbal Methode. Schulden aflossen doet pijn want je zult je levensstijl moeten aanpassen. Je stopt met geld uitgeven behalve aan het absolute minimum. Om jezelf gemotiveerd te houden focus je op je kleinste schuld en los je hierop zoveel mogelijk af als jou persoonlijke situatie iedere maand toe laat. Vervolgens los je een voor een al je schulden af. Ieder vrijgekomen bedrag gebruik je om maandelijks een groter bedrag in je maandelijkse schuldaflossing te kunnen steken. Vandaar de naam Sneeuwbal. Ga door met aflossen totdat je al je schulden hebt afgelost. Heel veel Succes!