Hoe zeg ik een abonnement of lidmaatschap op?

0
1429

Je kunt op een makkelijke manier veel geld besparen iedere maand door eens kritisch naar al je abonnementen en lidmaatschappen te kijken. Als je dit doet kom je er waarschijnlijk al snel achter dat je iedere maand weer geld uitgeeft aan abonnementen en verenigingen waar je niet veel meer mee doet. Wat zou voor jou een reden kunnen zijn om abonnementen en lidmaatschappen op te zeggen? Een paar, wellicht herkenbare, voorbeelden:

 • Je maakt er geen gebruik meer van omdat je interesse elders ligt.
 • Je hebt er geen tijd meer voor omdat je andere prioriteiten hebt vandaag de dag.
 • Je zou er wel gebruik van willen maken maar het lukt je om een of andere reden niet.
 • Je wilt je vaste lasten verlagen en zoekt naar mogelijkheden omdat te doen.
 • Je hebt, naast een eventuele hypotheek, nog schulden en wilt die sneller kunnen aflossen.

Hoe zeg ik een abonnement of lidmaatschap op?

Je vraagt je nu natuurlijk af hoe je abonnementen en lidmaatschap bij een sportschool opzegt. Dit is niet al te moeilijk, neem wel even de tijd hiervoor. Als je precies weet welke abonnementen en lidmaatschappen je hebt lees dan vooral verder. De wet Van Dam helpt de consument met wettelijke richtlijnen hierbij. Wat houdt de Wet Van Dam in? Kort gezegd komt deze wet op het volgende neer:

“Op grond van de Wet Van Dam mag een consument een stilzwijgend verlengd contract elke maand opzeggen, ongeacht de algemene voorwaarden. Deze opzeg termijn mag niet meer zijn dan een maand.”

Welke abonnementen heb ik?

Als je niet precies weet welke abonnementen je allemaal hebt ga je als volgt te werk. Pak je bank afschriften van minimaal de laatste 3 maanden erbij en bekijk welke afschrijvingen je tegen komt van een abonnement of een lidmaatschap. Schrijf die op of zet ze in een Notitie App op je telefoon of tablet. Ga vervolgens bij alle kranten en tijdschriften die je in huis hebt liggen na of je hierop geabonneerd bent. Voeg die ook weer toe aan je lijstje op te zeggen abonnementen en lidmaatschappen. Ga naar de opzeg pagina van de betreffende dienst (zoek bijvoorbeeld naar de naam van je tijdschrift + opzeggen) of schrijf een brief waarin je het abonnement of lidmaatschap opzegt. Hou er rekening mee dat je wellicht gebonden bent aan een contract en je abonnement daardoor nog een tijdje kan doorlopen. Let ten slotte erop dat je een bevestigingsbrief ontvangt.


Welke abonnementen en lidmaatschappen zeg ik op?

Wat je wel en niet opzegt hangt heel sterk af van jou persoonlijke situatie. Wat is je motivatie en wat zijn je persoonlijke doelen? Als je deze als uitgangspunt neemt zul je beter in staat zijn om de juiste keuzes hierbij te maken. Flink besparen op je uitgaven kun je doen door de volgende abonnementen en lidmaatschappen op te zeggen:

 • Kranten: Het meeste nieuws kun je via gratis versies van online kranten ook lezen. Zeker als je door de week geen tijd hebt om de krant te lezen en eigenlijk alleen de zaterdag editie leest is dit de moeite waard. Je kunt ook gebruik maken van de kranten die gratis worden uitgedeeld (zoals de Metro en de Spits)
 • Tijdschriften: Het meeste geld dat je kan besparen op abonnementen is door het opzeggen van abonnementen van tijdschriften die je eigenlijk niet leest. Zeg je daarom direct je abonnement op tijdschriften op en lees de oude exemplaren nog eens door. Heb je die ook uit. Leen dan gratis boeken bij de Openbare bibliotheek bij jou in de buurt.
 • Loterij: De kans dat je daadwerkelijk een grote prijs wint bij een loterij is zeer gering. Meedoen met een kansspel is dan ook vooral je geld weggooien terwijl je er niets voor terug krijgt. De meeste mensen (99%) verliezen alleen maar geld door mee te doen. Kansspelen worden dan ook niet voor niets “belastingen voor de domme” genoemd.
 • Politieke Verenigingen: Ondanks je eventuele affiniteit met politiek is de daadwerkelijk invloed die jij als burger kan hebben zeer gering. Vraag jezelf af of je door lid te zijn de meeste invloed kan uitoefenen op gebieden waar jou interesse liggen of dat er andere meer actieve en directe manieren hiervoor bij jou in de buurt te vinden zijn?
 • Sportschool: Ben je nog wel lid maar ga je nooit sporten? En als je eerlijk bent ben altijd van plan om de volgende week te gaan sporten? Zeg direct je lidmaatschap op en begin eerst eens thuis of buiten te sporten. Als het je lukt om wekelijks twee of drie keer te gaan sporten, overweeg dan opnieuw of een abonnement bij de sportschool bij je past of dat je lekker doorgaat met buiten bewegen.
 • Kinderopvang: De kinderopvang slaat al snel een enorm gat in je budget. Overweeg dan ook eens of er andere manieren zijn om de opvang van je kinderen te regelen.
 • Vaste telefoon: Het aanhouden van een vaste telefoon is voor de meeste mensen niet meer nodig. Zeker als je al een mobiele telefoon hebt, ben je al bereikbaar. Ook als je thuis bent. Het zijn dan ook dubbele lasten, die je makkelijk kan besparen.
 • Mobiele telefoon: Als je nog een abonnement met ‘gratis’ telefoon hebt overweeg dan om over te stappen naar een sim-only abonnement. Dit is vaak vele malen voordeliger. Je zult hierbij wel langer met je huidige mobiele telefoon moeten doen.
 • TV of Film abonnement: Films kijken is leuk. Maar alleen films kijken en er zelf nooit op uit gaan om op te doen of andere mensen te ontmoeten is niet leuk. Vraag jezelf dan ook af of je die 100+ kanalen wel echt nodig hebt of dat je dat geld leuker op een andere manier kan besteden.
 • Internet abonnement: Voor gemiddeld internet gebruik heb je geen zware verbinding nodig. Speel je geen online games of kijk je geen tv via het internet dan is de kans groot dat je je internet abonnement kunt terugschroeven naar een lichtere verbindingsvorm.

“Laat je vooral niet verleiden om het nog een tijdje te proberen als je bij de sport school aan de balie staat en je wilt opzeggen. ”

Wees kritisch voor jezelf en bekijk goed of je abonnementen wel echt gebruikt of dat een lidmaatschap jouw helpt je persoonlijke doelen te realiseren. Maak een overzicht van al je abonnementen en lidmaatschappen en bepaal welke je op wilt zeggen. Zeg je kranten, tijdschriften en sport school abonnement op en zorg dat je een bevestigingsbrief ontvangt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER