Select Page

Je kunt op een makkelijke manier veel geld besparen iedere maand door eens kritisch naar al je abonnementen en lidmaatschappen te kijken. Als je dit doet kom je er waarschijnlijk al snel achter dat je iedere maand weer geld uitgeeft aan abonnementen en vereningen waar je niet veel meer mee doet. Wat zou voor jou een reden kunnen zijn om abonnementen en lidmaatschapen op te zeggen? Een paar, wellicht herkenbare, voorbeelden:

 

 • Je maakt er geen gebruik meer van omdat je interesse elders ligt.
 • Je hebt er geen tijd meer voor omdat je andere prioriteiten hebt vandaag de dag.
 • Je zou er wel gebruik van willen maken maar het lukt je om een of andere reden niet.
 • Je wilt je vaste verlagen en zoekt naar mogelijkheden omdat te doen.
 • Je hebt, naas een eventuele hypotheek, nog schulden en wilt die sneller kunnen aflossen.

 

Hoe zeg ik een abonnement op?

 Je vraagt je nu natuurlijk af hoe je abonnementen en lidmaadschap bij een sportschool opzegt. Dit is niet al te moeilijk, neem wel even de tijd hiervoor. Als je precies weet welke abonnementen en lidmaatschappen je hebt lees dan vooral verder. De wet Van Dam helpt de consument met wettelijke richtlijnen hierbij. Wat houdt de Wet Van Dam in? Kort gezegd komt deze wet op het volgende neer:

 

“Op grond van de Wet Van Dam mag een consument een stilzwijgend verlengd contract elke maand opzeggen, ongeacht de algemene voorwaarden. Deze opzegtermijn mag niet meer zijn dan een maand.”

 

Als je niet precies weet welke abonnementen je allemaal hebt ga je als volgt te werk. Pak je bankafschriften van minimaal de laatste 3 maanden erbij en bekijk welke afschrijvingen je tegen komt van een abonnement of een lidmaadschap. Schrijf die op of zet ze in een Notitie App op je telefoon of tablet. Ga vervolgens bij alle kranten en tijdschriften die je in huis hebt liggen na of je hierop geabonneerd bent. Voeg die ook weer toe aan je lijstje op te zeggen abonnementen en lidmaatschappen. Ga naar de opzegpagina van de betreffende dienst (zoek bijvoorbeeld naar de naam van je tijdschrift + opzeggen) of schrijf een brief waarin je het abonnement of lidmaadschap opzegt. Hou er rekening mee dat je wellicht gebonden bent aan een contract en je abonnement daardoor nog een tijdje kan doorlopen. Let ten slotte erop dat je een bevestigingsbrief ontvangt.

 

Welke abonnementen en lidmaatschappen zeg ik op?

 Wat je wel en niet opzegt hangt heel sterk af van jou persoonlijke situatie. Wat is je motivatie en wat zijn je persoonlijke doelen? Als je deze als uitgangspunt neemt zul je beter in staat zijn om de juiste keuzes hierbij te maken. Flink besparen op je uitgaven kun je doen door de volgende abonnementen en lidmaatschappen op te zeggen:

 • Kranten: Het meeste nieuws kun je via gratis versies van online kranten ook lezen. Zeker als je door de week geen tijd hebt om de krant te lezen en eigenlijk alleen de zaterdag editie leest is dit de moeite waard. Je kunt ook gebruik maken van de kranten die gratis worden uitgedeeld (zoals de Metro en de Spits)
 • Tijdschriften: Het meeste geld dat je kan besparen op abonnementen is door het opzeggen van abonnementen van tijdschriften die je eigenlijk niet leest. Zeg je daarom direct je abonnement op tijdschriften op en lees de oude exemplaren nog eens door. Heb je die ook uit. Leen dan gratis boeken bij de Openbare bibliotheek bij jou in de buurt.
 • Lotterij: De kans dat je daadwerkelijk een grote prijs wint bij een lotterij is zeer gering. Meedoen met een kansspel is dan ook vooral je geld weggooien terwijl je er niets voor terug krijgt. De meeste mensen (99%) verliezen alleen maar geld door mee te doen. Kansspellen worden dan ook niet voor niets “belastingen voor de domme” genoemd.
 • Politieke Verenigingen: Ondanks je eventuele affiniteit met politiek is de daadwerkelijk invloed die jij als burger kan hebben zeer gering. Vraag jezelf af of je door lid te zijn de meeste invloed kan uitoefenen op gebieden waar jou interesse liggen of dat er andere meer actieve en directe manieren hiervoor bij jou in de buurt te vinden zijn?
 • Sportschool: Ben je nog wel lid maar ga je nooit sporten? En als je eerlijk bent ben altijd van plan om de volgende week te gaan sporten? Zeg direct je lidmaatschap op en begin eerst eens thuis of buiten te sporten. Als het je lukt om wekelijks twee of drie keer te gaan sporten, overweeg dan opnieuw of een abonnement bij de sportschool bij je past of dat je lekker doorgaat met buiten bewegen.
 • Kinderopvang: De kinderopvang slaat al snel een enorm gat in je budget. Overweeg dan ook eens of er andere manieren zijn om de opvang van je kinderen te regelen. Lees hiervoor vooral het ARTIKEL.
 • Kijk hoe je geld kunt besparen op je mobiele telefoon. Je kunt die mooie smartphone misschien drie jaar gebruiken in plaats van twee, en overstappen op sim-only?
 • Stap over op een goedkopere energieleverancier. Ook dit regel je helemaal online. Het vereist weinig papierwerk en je bespaart direct geld. Soms kun je er zelfs nog een mooi cadeau uit slepen (zoals een iPad of slimme thermostaat). Hier vergelijk je energie aanbieders.
 • Bekijk wat de grootste stroomvreters in huis zijn en zoek uit of je snel veel energie kunt besparen.
 • Als minder tv kijken een van je goede voornemens is, waarom zou je dan niet overstappen op een goedkoper tv abonnement? Of wat dacht je van je tv abonnement gewoon opzeggen? Met diensten als Uitzending Gemist hoef je je favoriete programma’s niet te missen.
 • Internet kan goedkoper met een vergelijkbare snelheid.
 • Autoverzekering kan ongetwijfeld goedkoper.
 • Een vaste telefoon, heb je dat echt nodig? Zo ja, kan het goedkoper? Zo ja, waarom zou je teveel blijven betalen?
 • Stop met de loterijen. Of beperk je tot één loterij. De kans dat je er rijker van wordt is minimaal. De kans dat je er armer van wordt is bijna 100%.
 • Loop na welke verzekeringen je hebt. Bekijk of ze nog nodig zijn en of je ze kunt oversluiten naar een goedkopere aanbieder.

 

“Laat je vooral niet verleiden om het nog een tijdje te proberen als je bij de sportschool aan de balie staat en je wilt opzeggen. ”

 

Tot slot

Wees kritsich voor jezelf en bekijk goed of je abonnementen wel echt gebruikt of dat je een lidmaatschap jouw helpt je persoonlijke doelen te realiseren. Maak een overzicht van al je abonnementen en lidmaatschappen en bepaal welke je op wilt zeggen. Zeg je kranten, tijdschriften en sportschool abonnement op en zorg dat je een bevestigingsbrief ontvangt.