Select Page

Het jaar 2020 zal vrijwel niemand snel vergeten. Of het nu gaat om Covid-19, het thuiswerken of via een Microsoft Teams vergadering met je klasgenootjes fruit eten, iedereen zal zijn eigen bijzondere covid-19 herinneringen erop na houden. Nu het jaar 2020 ten einde loopt is het opportuun om terug te blikken en de balans op te maken. Moeten we 2020 in de boeken opnemen als het jaar van verlies of juist als het begin van een herwaardering van een ander leven?

Hierna leg ik de meetlat langs een aantal factoren en probeer zo het antwoord op de vraag te vinden: Is 2020 een verloren jaar?

 

10 redenen waarom 2020 een verloren jaar is

 1. Grote economische recessie. Door het stilvallen van veel economische en sociale activiteiten, internationale reizen en handel zijn we wereldwijd in de grootste economische recessie beland sinds WO2. (1.)
 2. Hogere werkloosheid. Meer mensen dan gewoonlijk zijn hun baan in het afgelopen jaar door Covid-19 kwijtgeraakt. Met bedrijven die (bv) op een kwart van hun capaciteit draaien zal het langer duren voordat de niet essentiële functies weer worden gerekruteerd, en dus ingevuld. De enige oplossing voor die mensen is dan ook om zich direct om te scholen, zodat zij vacatures waar geen personeel wordt gevonden (door dichte grenzen) in te vullen (2.)
 3. Sector specifieke impact. Alle sectoren voelen de impact van Covid-19. Daar waar een beperkt aantal sectoren groeit (o.a. zorg), zullen een significant aantal sectoren de komende jaren niet op ‘pre-corona’ volumes draaien. Hieruit vloeit voort dat er in die sectoren minder werkgelegenheid zal zijn. (3.)
 4. Intercontinentaal reizen verandert. Of moet ik schrijven internationaal reizen? Terwijl overheden in eigen land de handen vol hebben om ‘hun vaasje’ niet te laten breken, zullen zij eisen stellen aan de uit het buitenland binnenkomende reizigers. Doordat er minder mensen vliegen zal vliegen daardoor wellicht duurder zijn. Impact voller echter zullen eventuele verplichte Covid-19 vaccinaties bij vertrek of aankomst of een bewijs van vaccinatie zijn. (4.)
 5. Uitgaan kan niet. Of je nu geniet van uiteten, met vrienden naar het café gaan of een club bezoeken, alle horeca gelegenheden zijn dicht en blijven voorlopig dicht. Vervelend voor u, nog vervelender voor horeca ondernemers waar verwacht wordt dat Q4 2020, en Q1 2021 de pijn pas echt gevoeld gaat worden. Wat rest is je favoriete eten thuis laten bezorgen, en dan smaakt ‘Pho’ toch echt anders. (5.)(6.)
 6. Langzaam herstel. Covid-19 maakt in een keer duidelijk welke zaken in het leven essentieel van aard zijn en welke zaken luxe van aard. Eten op de plank in een veilig huis en de middelen om de noodzakelijke uitgaven te blijven doen blijkt voor iedereen een ‘basic need’. De impact op o.a. de cultuur sector, de hospitality sector, persoonlijke service sector en het onderwijs zal mogelijk nog tot 2025 echter aanhouden (7.)
 7. Wedstrijden zonder publiek. Als (internationale) sportwedstrijden al doorgaan zal dat voorlopig zonder publiek zijn. En aangezien een groot deel van de inkomsten van sportwedstrijden komen uit betalend publiek en uitzendrechten, ontstaat er een onbalans tussen inkomsten en uitgaven. Organisaties hebben in 2020 massaal wedstrijden afgelast. Bezien vanuit een kleine clubkas is het is dan ook de vraag of er volgend jaar wel weer wedstrijden gehouden kunnen worden. (8.)
 8. Financiële reserves aangesproken. Overheden hebben massaal hun financiële reserves aangesproken om zowel burgers als bedrijven te ondersteunen waar mogelijk. Deze zorgvuldig opgebouwde reserves worden hierdoor flink aangesproken. De vraag is dan ook hoe en wanneer deze reserves weer opgebouwd kunnen worden. (9.) Huishoudens daarentegen hebben meer dan ooit gespaard.
 9. Eenzaamheid. Vooral onze ouderen mensen en mensen in risico groepen lijden aan eenzaamheid. Met alle maatregelen om mensen in die risico groepen te beschermen komt eenzaamheid direct om de hoek kijken. Een bezoekje aan Opa en Oma is lastiger, blijven slapen al helemaal. ‘Facetime’ gaat na een tijdje ook de keel uithangen, en samen online gamen is niet hetzelfde als op schoot zitten en een boekje voorlezen.
 10. Minder Sociale contacten. Met steeds weer veranderende regels, boetes, en zelfs een potentieel strafblad (behalve als je bij de regerende klasse hoort) is het langs gaan bij vrienden of ergens afspreken niet altijd een makkelijke keuze. Hierdoor heeft iedereen minder sociale contacten. Hoe dit zich zal ontwikkelen begin 2021 is nu afwachten.

10 redenen waarom 2020 de start is van een herwaardering

 1. Gezondere levensstijl. Als basisschool kinderen de symptomen van Covid-19 weten te benoemen weet je een ding zeker: we zijn overspoeld met Covid-19 informatie en nieuws. Ieder weldenkend mens weet dat een hogere weerstand voort komt uit een gezondere leefstijl. We zijn dan ook meer (buiten) gaan sporten en letten meer op onze levensstijl.
 2. Thuiswerken is de norm. Eindelijk is bewezen dat al die ‘self starters’ en ‘self managing’ collega’s inderdaad thuis kunnen werken (en leveren) zonder toeziend oog van hun manager. Thuiswerken is nu eindelijk de standaard geworden, en naar kantoor gaan moet aangevraagd worden. Geen onnodig woon-werk verkeer meer naar kantoor. (10.)
 3. Minder tot geen files. Door een hogere werkloosheid en doordat veel mensen thuis werken zijn het aantal files gehalveerd. Kunnen we nu eindelijk de snelwegen gebruiken waar ze voor gemaakt zijn: 100 km per uur doorrijden… ach oké, laat ook maar. (11.)
 4. Gezin op de 1ste plaats. Het Gezin en de Familie komt weer op de eerste plaats te staan. Nu we thuis zijn, werken en studeren brengen we weer meer tijd met het eigen gezin door. De eettafel wordt de gezins-project/school-tafel. Dat brengt soms spanningen met zich mee, maar zorgt er ook voor dat we samen meer dingen ontplooien. We doen samen met het gezin simpelweg meer.
 5. Schonere lucht. Doordat er veel minder vliegbewegingen en andere verkeersbewegingen zijn, is de lucht op veel plaatsen helderder en schoner. Er zijn nu veel (66%) minder vliegbewegingen en daardoor een ontstaat er een heldere lucht. We kunnen eindelijk weer van mooie wolkpartijen genieten en bij weg fantaseren zoals Jacob van Ruisdael ze ook schilderde. (12.)
 6. Opgeruimd huis. Ben je inmiddels al gewend aan de beveiligers bij de bouwmarkt? Thuis zittende mensen die zich verveelde zijn massaal hun huis gaan opruimen en achterstallig onderhoud gaan uitvoeren. Met als resultaat een fijner opgeruimder thuis. (13.)
 7. Tijd voor Hobby’s. Doordat we meer thuis zijn hebben we weer tijd voor hobby’s. Mensen hebben massaal het puzzelen en kleine handen arbeid activiteiten weer opgepakt (na tv kijken en lezen). We maken weer dingetjes in plaats van dat we massaal tijd doden door over de woonboulevards te struinen. Al zal dat voor veel mensen de voornaamste vrijetijdsbesteding blijven. (13.)
 8. Slow – everything. Door de striktere maatregels op openingstijden en het aantal bezoekers ontstaan er wachtrijen waar we dat anders niet gewend zijn. We worden zo gedwongen zaken langzamer te doen. Tegelijkertijd hebben we meer tijd over, we hoeven ons minder te haasten. We zullen hierdoor veel meer activiteiten ‘slow’ gaan doen. Er is meer tijd voor en vaak is het ook prettiger om er langer over te doen.
 9. Betere manieren. Waar alle regels en het thuiszitten voor een kleine minderheid voor spanningen en misdragingen zorgt, zijn deze zelfde gedragsregels de perfecte motivatie voor vele om algemene omgangsnormen weer eens op te poetsen. Mensen houden makkelijker afstand van elkaar, in de rij staan hoort erbij en je buren helpen is gewoon geworden. (14.)
 10. Flora en Fauna. Nu er minder menselijke activiteiten zijn, is er meer ruimte voor de natuur en wilde dieren. Vogels kunnen makkelijker foerageren en wild in de bossen wordt minder gestoord. De natuur en dieren in het wild herstellen van de impact die een continue aanwas van dagjes mensen heeft. Het wegblijven van mensen heeft er zelfs voor gezorgd dat een panda koppeltje in Hong Kong na 13 jaar eindelijk gepaard heeft. (15.)

Bronnen:

 1. https://www.worldbank.org/en/news/press-release/2020/06/08/covid-19-to-plunge-global-economy-into-worst-recession-since-world-war-ii
 2. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/34/verdere-stijging-werkloosheid-in-juli
 3. https://nypost.com/2020/03/12/these-economic-sectors-have-been-hit-hardest-by-coronavirus/
 4. https://www.forbes.com/sites/suzannerowankelleher/2020/11/24/you-will-likely-need-a-covid-vaccination-to-fly-in-2021/
 5. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/ondernemers-en-bedrijven/horeca
 6. https://www.missethoreca.nl/horeca/artikel/2020/08/faillissementen-in-de-horeca-piek-in-het-najaar-van-2020-101338433
 7. https://www.mckinsey.com/featured-insights/coronavirus-leading-through-the-crisis/charting-the-path-to-the-next-normal/covid-19-recovery-in-hardest-hit-sectors-could-take-more-than-5-years#
 8. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/sport
 9. https://ondernemersplein.kvk.nl/nieuwe-corona-regelingen-steunpakket-3/
 10. https://www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/rutte-ook-na-1-september-zo-veel-mogelijk-thuiswerken-maximaal-6-mensen-thuis-op-bezoek/ar-BB1875Kw
 11. https://www.anwb.nl/verkeer/nieuws/nederland/2020/oktober/aantal-files-op-een-hand-te-tellen
 12. https://www.spglobal.com/platts/en/market-insights/latest-news/oil/102720-air-traffic-to-fall-66-in-2020-as-covid-19-crisis-continues-iata
 13. https://www.theladders.com/career-advice/these-are-the-hobbies-everyone-has-picked-up-during-covid-19-outbreak
 14. https://igo.nl/nieuws/algemeen/artikel/28303/Aandacht-voor-elkaar-tijdens-coronacrisis-initiatieven-en-verhalen-Zuid-Holland
 15. https://www.goodnewsnetwork.org/giant-pandas-mate-amidst-covid-zoo-closures/