Select Page

Een opgeruimd huis zorgt voor een fijn gevoel en een rust punt die je nodig hebt in je leven. Het opruimen van je huis doe je niet in een middag en kun je daarom het beste inplannen. In dit artikel lees je welke manier jou het meest gemotiveerd houdt. Hierdoor ga je door met je huis opruimen totdat je je hele huis hebt opgeruimd. Je leest ook hoe je dit het beste kunt inplannen en aanpakken. Het begint allemaal met de tijd ervoor te nemen en vooral door te gaan.

Hoe kun je het beste beginnen met het je huis opruimen?

Als je je hele huis wilt opruimen lijkt het misschien verleidelijk om in een dag of in een paar dagen ook daadwerkelijk je hele huis op te ruimen. Toch is dat voor de meeste mensen niet de meest prettige en succesvolle manier. Handiger is om deze vaak grote klus in stappen op de te delen en iedere week een of een paar stappen te zetten. Je ziet hierdoor niet alleen vooruitgang in het opruimen, je zult ook meer energie overhouden voor anderen dingen.

“Opruimen doe je niet alleen. Betrek alle gezinsleden uit je huishouden bij opruimen. Hierdoor is niet de ene persoon veel tijd kwijt aan het opruimen van de rommel die een ander maakt.”

Je huis opruimen kun je alleen als je weet waarvoor je elke ruimte gebruikt en welke categorie spullen in welke ruimte hun plek hebben. Loop daarom voordat je daadwerkelijk begint met opruimen een rondje door je huis en schrijf op waarvoor iedere ruimte wordt gebruikt en welke spullen daarbij horen. Zo creëer je voor iedere categorie spullen een vaste plek in je huis in plaats dat alles overal rond slingert. Verplaatst echter nog helemaal niets!

 

Hou jezelf gemotiveerd en ruim samen op

Opruimen van je huis doe je samen met al je gezinsleden of mensen uit je huishouden. Hierdoor is het opruimen een stuk makkelijker maar vooral ook leuker. Bespreek samen waar je iedere ruimte voor gebruikt en welke spullen in iedere ruimte thuis horen. Schrijf dit eventueel op als je hoofd makkelijk overloopt of je vergeetachtig bent.

Pak vervolgens een vuilniszak of afval bak en loop nogmaals een rondje door je huis. Als je spullen ziet die weg kunnen, gooi ze dan direct weg. Denk aan oude kranten en tijdschriften, lege flessen en verpakkingsmateriaal dat alleen maar rondslingert of spullen waar niemand meer iets aan heeft. Op deze manier creëer je voor jezelf direct succes wat je motiveert om vooral door te gaan.

 

Maak bewust onderscheid in je spullen

Niets is zo vervelend als een hele zaterdag middag bezig zijn met opruimen en er pas achteraf achter komen dat je spullen eigenlijk alleen maar van plek zijn veranderd zonder dat je huis opgeruimd is. Herken je dit? Maak daarom bewust onderscheid in vier categorieën waar je al je spullen in kunt indelen. Als je iets vast hebt wat je in een van de categorieën wilt doen stel je dan bewust de vraag: “Word ik hier bij van?”.  Deze vier categorieën zijn als volgt:

 1. Behouden: spullen die je nog gebruikt of waar je nog een warm, goed gevoel van krijgt.

Naast Behouden herken je drie categorieën voor je spullen die je niet behoudt:

 1. Verkopen: spullen die weg mogen maar waar je nog een leuk bedrag mee kunt verdienen.
 2. Weggeven: spullen die je niet meer kunt verkopen maar waarschijnlijk heel goed bruikbaar zijn voor andere mensen.
 3. Recyclen of weggooien: Spullen die hoogstwaarschijnlijk geen waarde voor iemand anders meer kunnen hebben en die je niet meer gebruikt.

“Hou altijd het doel van opruimen in gedachte als je ermee bezig bent: behouden wat waarde voor je heeft en wat je daadwerkelijk gebruikt en wegdoen van spullen die geen waarde meer voor je hebben of die je niet gebruikt. Je huis opruimen zorgt voor rust.”

Stap voor stap je hele huis opruimen

Je hele huis opruimen doe je dus stap voor stap. Plan wekelijks een aantal momenten in en begin bijvoorbeeld in het weekend. Dan heb je meer tijd en energie om te opruimen. Zorg er voor dat je een vaste plek in je huis hebt waar je alle spullen kan neerzetten die je niet behoudt.

Opruimen doe je het handigst per categorie spullen, niet per ruimte. Als je bijvoorbeeld een ruimte opruimt ben al snel met verschillenden categorieën tegelijk bezig. Begin je in je slaapkamer dan kom je kleding tegen, boeken en tijdschriften, make-up spullen et cetera. Je kunt je hierdoor niet focussen op een categorie spullen, bijvoorbeeld op al je boeken. Marie Kondo uit Japan had dit al jaren geleden beschreven in haar wereldwijd vertaalde boeken. Marie’s advies is de volgende stappen te zetten. Uit eigen ervaring weet ik dat dit heel erg goed werkt waardoor je binnen de korste keren je hele huis helemaal opgeruimd kan hebben.

 

Ruim op per categorie samen met Marie Kondo

 1. Focus bij het opruimen op een enkele categorie aan spullen. Beperk je dus niet tot een ruimte in je huis.
 2. Ga het hele huis door en verzamel al je spullen binnen die categorie op een makkelijk overzichtelijke plaats. Bijvoorbeeld je eettafel, de vloer of een bed.
 3. Neem al je spullen een voor een in je hand en vraag je jezelf wanneer je dat artikel het laatst hebt gebruikt en of het je nu een warm, goed gevoel geeft.
 4. Leg vervolgens ieder artikel op de ‘houden’ of een ‘niet behouden’ stapel.
 5. Geef de spullen die wilt houden direct hun plek in je huis zoals je eerder al bedacht had.
 6. Handel de niet te behouden spullen direct af:
  1. Te verkopen spullen zet je klaar om ze te verkopen.
  2. Spullen die je wilt weggeven zet je klaar in een doos om daadwerkelijk weg te geven.
  3. Spullen die je wilt weggooien of die kunnen worden gerecycled breng je direct weg.

 

Als je je alle categorieën aan spullen in je huis doorgenomen hebt en zo je huis hebt opgeruimd heb je waarschijnlijk een hele berg spullen de deur uitgedaan. Neem de tijd om te genieten van je mooi opgeruimde huis en beloon je zelf met een drankje terwijl je op de bank van de ruimte en rust geniet.