Select Page

Wil je weten wat een krediet op een betaalrekening is of zoals veel mensen het noemen rood staan op je betaalrekening voor gevolgen voor jou kan hebben? Vrijwel alle banken bieden bij een betaalrekening de mogelijk aan om hierop rood te kunnen staan. Dit doen banken omdat ze er op een makkelijke manier veel geld mee kunnen verdienen tegen relatief lage risico’s. Het aanvragen van deze krediet faciliteit is dan ook heel erg gemakkelijk gemaakt voor jou. Ervan af komen is helaas een stuk moeilijker lees dan ook vooral hierna hoe je Krediet op betaalrekening opheffen makkelijk kunt regelen.

Wat is een krediet op betaalrekening?

Een krediet op een betaalrekening is de mogelijkheid om op je betaalrekening geld uit te geven dat je niet op die rekening hebt staan. Vaak kun je maximaal €1.000 rood staan zonder dat er verder controle op je inkomen of uitgaven plaats vindt. Afhankelijk van je inkomen kan dit bedrag hoger zijn waarbij het maximale bedrag €2.500 is. Voor studenten is het maximum bedrag vaak €500 of €1.000 . Je kunt binnen dit maximum onbeperkt steeds weer geld opnemen en weer terugbetalen zolang je maar 1 keer per drie maanden een hele dag positief staat.

Kenmerken van het krediet op een betaalrekening

Doel

Het overbruggen van korte periodes waarin je te weinig financiële middelen hebt om je uitgaven te betalen. Banken noemen en verkopen de krediet op je betaalrekening dan ook als het hebben van ‘gemak’ of een ‘buffer’.

Leenplafond

Het maximale bedrag dat je op je betaalrekening rood kunt staan is afhankelijk van je inkomen en je uitgaven patroon. Meestal is 1.000 euro zonder problemen mogelijk, wil je meer rood kunnen staan dan kan dit tot maximaal 2.500 euro. Dit is afhankelijk van jou inkomen.

Rente

De door jou te betalen rente is zeer hoog en ligt op dit moment (juli 2016) bij vrijwel alle banken tussen 10% en 15% op jaarbasis.

Duur

Het aanvragen van de mogelijkheid om rood te staan is heel makkelijk. Geld uitgeven dat je eigenlijk niet hebt ook. Het wegwerken van je roodstand is vaak veel moeilijker en voor veel mensen loopt een krediet op een betaalrekening dan ook veel langer dan goed is. Je komt er daarom dan ook moeilijk weer vanaf.

Discipline

Gevraagde discipline is hoog. Je zult zelf initiatief moeten nemen om daadwerkelijk af te lossen en het krediet op de betaalrekening op te heffen is niet altijd makkelijk.

Inzet

Je hebt behoorlijk wat inzet nodig om je roodstand op je betaalrekening in te lopen en vervolgens deze krediet faciliteit op te zeggen.

Zo kom je er weer vanaf

Gebruik je de kredietruimte op je betaalrekening niet zeg dit product dan direct op bij je bank. Sta je wel rood op betaalrekening maak een actie plan en kom dit plan ook na. Hoe je dit doet lees bij “Zeg je krediet op je betaalrekening op”.

Rood staan bij de bank: hier moet je op letten

Banken presenteren de mogelijkheid om rood te staan op je betaalrekening alsof het een gemak voor jou is. De kredietruimte op een betaalrekening wordt ook weleens een buffer genoemd voor onverwachte uitgaven. Dat is het uiteraard niet. Omdat de rente die je moet betalen op je daadwerkelijke negatieve saldo enorm hoog is kun je er dan ook beter voor kiezen om helemaal geen gebruik te maken van deze faciliteit en als je kan, het gewoon op te zeggen.

“Een buffer is door jou opgebouwd vermogen of een spaarpotje waarbij je dit geld in het verleden opzij hebt gezet in plaats van direct uit te geven.”

Omdat de rente die je moet betalen op je negatieve saldo op je betaalrekening enorm hoog is kun je hier dan ook beter geen gebruik van maken. Sta je continu rood op je betaalrekening stel jezelf dan eens eerlijk de volgende vragen:

 1. Koop ik dingen omdat andere mensen die dingen ook hebben gekocht?
 2. Laad ik mij verleiden om dingen te kopen simpelweg omdat ik het kan afrekenen bij de kassa?
 3. Koop ik producten in de uitverkoop of met korting omdat ik denk dat ik dan goedkoper uit ben?
 4. Noem ik de aanschaf van iets urgent omdat ik eigenlijk te lui ben om naar andere pragmatische oplossingen te zoeken?
 5. Heb ik wel inzicht en controle over al mijn uitgaven of is dit een groot mistig iets voor mij?

Als je op internet rondkijkt kom je al snel veel pijnlijke voorbeelden van mensen tegen op consumenten websites waarbij zij hun vaak pijnlijke verhaal vertellen. Uit onderzoek blijkt dan ook dat anno 2016 mensen nog steeds voor vele miljoenen Euro’s rood stonden op hun betaalrekening. Dat is ongelooflijk veel geld. Het betalen van rente over de roodstand van je betaalrekening is zonde omdat het makkelijk anders kan. Sta jij vaak of continu rood op je betaalrekening? Je bent niet alleen, lees eens de volgende voorbeelden:

EEN

Ik heb vorig jaar exact hetzelfde “probleem” gehad. Ik kon tot €1.000 rood staan bij de Rabobank en ik bleef het geld maar uitgeven alsof het mijn eigen geld was en geen geleend geld. Dit ging ruim 9 jaar zo.
Bij mij hebben ze het verzoek om niet meer rood te kunnen staan wel geaccepteerd. Nadat ik salaris had gekregen werd de bestedingsruimte aangepast zodat ik niet meer rood kon staan. Ik ben blij dat ik die stap genomen heb. Sparen kan ik nog altijd niet echt, maar ik sta tenminste niet meer rood.

TWEE

Totaal af te raden. Vreselijk duur, plus het feit dat je de maand erna bijna gegarandeerd weer rood komt te staan omdat je al met een negatief saldo begint. Goede inkomsten voor de bank, weinig kansen voor jou. Het is een cirkel waar je moeilijker uit komt dan in. Ik praat uit ervaring.

“Het grote nadeel van een krediet op je betaalrekening is dat je geld blijft uitgeven alsof het je eigen geld is terwijl dit het natuurlijk niet is.”

 

Hoe zeg je het krediet op je betaalrekening op?

Heb jij een krediet op je betaalrekening en wil je de mogelijkheid om rood te staan opheffen? Je hebt de eerste stap al gezet door dit artikel te lezen! Ga zo door en doorbreek de negatieve cirkel van teveel geld uitgeven waar je nu waarschijnlijk in zit. Sta je nooit rood op je betaalrekening maar heb je wel de mogelijk? Mooi, lees vooral verder bij “Je hebt een positief saldo en voldoende saldo…”.

Okay, je geeft iedere maand meer geld uit dan dat er binnen komt. Je eerste stap na het lezen van dit artikel is dit te erkennen. Heb je een partner betrek hem of haar hierbij dan ook want je zult deze uitdaging niet alleen kunnen aanpakken! Zeker als je een en/of rekening hebt. Samen sta je ook veel sterker dan alleen.

“Het is makkelijker meer geld uit te geven dan een stap terug te doen en minder geld uit te geven.”

De Stappen om je roodstand op te heffen

Wil je rood staan op je betaalrekening voorkomen lees dan vooral de volgende 6 tips door en ga ermee aan de slag:

 

 1. Stop (tijdelijk) direct met geld uitgeven

Rood staan op je betaalrekening kost je geld. Het rente percentage is behoorlijk hoog. Om te voorkomen dat je onnodig geld weggooit zorg je eerst voor rust in de afschrijvingen op je betaalrekening zodat je kan richten op stap twee: het maken van een financieel overzicht.

 1. Weet wat je inkomen en uitgaven zijn

Maak een financieel overzicht van al je wekelijkse, maandelijkse en periodieke uitgaven. Hierdoor weet je precies wat je speelruimte is en wat niet. Spreek in je huishouden af hoeveel je van die speelruimte je wilt gebruiken om je roodstand in te lopen per maand.

 1. Geef minder geld uit

Besparen kan maar op een manier en dat is door minder geld uit te geven dan dat er binnen komt. Als je schulden hebt zul je nog een stapje extra moeten zetten om ervoor te kunnen zorgen dat je die schulden ook echt kunt aflossen.

 1. Maak een aflos plan en hou je eraan

Schrijf je eigen persoonlijke aflos plan om je schulden af te lossen. Hierin staat hoelang je er over mag doen van jezelf en hoeveel je iedere maand daadwerkelijk aflost.

 1. Bespreek je aflos plan iedere week

Neem je aflos plan op een vast moment in de week door. Bespreek wat je uitgaven zijn geweest en in hoeverre het je gelukt is om je doelen te bereiken. Je zult dit wellicht een moeilijk gesprek vinden. Toch is voor jezelf goed om aan je financiële problemen te werken.

 1. Hef het krediet op je betaalrekening op

Op het moment dat je de roodstand op je betaalrekening hebt weggewerkt heb je de eerste helft van je doel bereikt. Zorg ervoor dat je je maandelijkse verplichtingen kunt nakomen door voor voldoende saldo op je betaalrekening te zorgen. Je kunt nu niet opeens weer meer geld gaan uitgeven! Neem contact op met je bank of log in bij internet bankieren en zeg  je krediet op je betaalrekening op.

Zeg je krediet op je betaalrekening op

Je zegt het krediet op je betaalrekening op omdat je het niet meer nodig hebt en om jezelf te beschermen. Als je wilt weten of je rood kunt staan op je betaalrekening log je simpelweg in op je internet bankieren en kijk je bij rekening informatie. Bij de meeste banken wordt hier aangegeven of je en zo ja hoeveel je rood mag staan. Sta je rood op je betaalrekening en wil je hiervan af? Volg dan de volgende stappen en kijk onderaan dit artikel bij leestips om verder te lezen.

De stappen om het krediet op je betaalrekening op te heffen

Spreek met jezelf een periode af hoelang er over wilt doen om het krediet op je betaalrekening op te heffen. Wees hierbij realistisch en leg jezelf geen onhaalbaar plan op. De periode hoelang jij er over zult doen is sterk afhankelijk van de hoeveelheid geld die je moet aflossen. Hierna volgen de stappen voor een aantal bedragen. Ik hoor graag hoe lang jij er daadwerkelijk over hebt gedaan!

Je hebt een positief saldo en voldoende saldo om je maandelijkse rekeningen te betalen

 1. Regel het opzeggen direct, natuurlijk!

Je staat minder dan €1.000 negatief

 1. Spreek met je jezelf en je gezin de periode af hoe lang je er over wilt doen om de roodstand helemaal weg gewerkt wilt hebben. Voor de meeste mensen is een goede richtlijn hiervoor 3 maanden. Als dit niet realistisch is verdubbel dit dan naar 6 maanden maar doe er vooral niet langer over.
 2. Bezuinig vanaf de eerste dag van je voornemen dusdanig dat je jou persoonlijk maandelijkse aflosdoel ook daadwerkelijk behaalt.
 3. Sta je weer positief? Zorg er dan voor dat je je maandelijks terugkomende rekeningen kunt betalen.
 4. Op het moment dat je maandelijkse terugkomende rekeningen kunt betalen zonder weer rood te staan zeg je het krediet op je betaalrekening op.

Je staan meer dan 1.000 euro en minder dan 2.500 euro negatief

 1. Je hebt een schuld bij je bank die je waarschijnlijk niet in drie of zes maanden kunt aflossen door middel van een korte periode stevig te bezuinigen op je vrije uitgaven zonder ook naar je vaste uitgaven te kijken. Wees hier realistisch in.
 2. Om het makkelijker voor jezelf te maken om het krediet op je betaal rekening op te zeggen kun je uitstaande schuld beter in een persoonlijke lening laten omzetten. Hierbij zeg je vervolgens direct je krediet op je betaalrekening op. Mijn advies is hierbij om een periode van 1 a 2 jaar uit te trekken. Dit is echter geheel afhankelijk van jou persoonlijke inkomen en andere uitgaven.
 3. Regel dit in overleg met je bank door je schuld om te laten zetten in een persoonlijke lening en spreek een termijn af die realistisch is voor je. Let uiteraard goed op het te betalen rentepercentage en de voorwaarde die worden afgesproken.

Je staat meer dan 2.500 euro negatief op je betaalrekening.

 1. Je hebt een behoorlijke schuld gemaakt. Wellicht heb je ook behoorlijke grote financiële problemen met je huishoud boekje. Ben je wel realistisch als je geld uitgeeft? Lees vooral eerst het artikel over “leren omgaan met geld” door.
 2. Afhankelijk van je inkomen en eventuele overige leningen is het verstandig om zo snel mogelijk de roodstand op je betaalrekening op te heffen.
 3. Om het makkelijker voor jezelf te maken om het krediet op je betaal rekening op te zeggen kun je uitstaande schuld beter in een persoonlijke lening laten omzetten. Hierbij zeg je vervolgens direct je krediet op je betaalrekening op. Mijn advies is hierbij om een periode van 2 jaar of meer uit te trekken. Dit is echter geheel afhankelijk van jou persoonlijke inkomen en uitgaven.
 4. Regel dit in overleg met je bank door je schuld om te laten zetten in een persoonlijke lening en spreek een termijn af die realistisch is voor je. Let uiteraard goed op het te betalen rentepercentage en de voorwaarde die worden afgesproken.

Het krediet op je betaalrekening opzeggen in een notendop

Hou jezelf niet voor de gek, je hebt het niet nodig. Het is bovendien heel erg duur. Je komt er ook heel moeilijk weer vanaf. Indien het niet anders kan laat je schuld dan omzetten in een persoonlijke lening. Zeg je krediet op je betaalrekening op zodra je kunt.

Hoe doorbreek jij de cirkel en heb je ervoor gezorgd dat je je krediet op je betaalrekening kon opzeggen? Deel je ervaringen met andere lezers hieronder.