Select Page

Een van de meest simpele manieren om minder geld uit te geven is om minder geld uit te geven. Dat klinkt als een open deur maar voor veel mensen is dit toch een stuk lastiger dan je denkt. Een beproefde manier die je hierbij kan helpen is om niet te snel daadwerkelijk iets te kopen. Hoe doe je dat? Het begint met jezelf een paar vragen te stellen die eenvoudig lijken maar jezelf wel confronteren met je eigen koop gedrag. Cultiveer een zekere traagheid in je koop gedrag en wacht met geld uitgeven.

Stel jezelf de volgende vragen

  1. Waarom wil ik dit product kopen, ben ik er over zes maanden nog steeds blij mee?
  2. Helpt dit product mij om mijn persoonlijke doelen te bereiken of gooi ik nu eigenlijk geld weg?
  3. Waarom wil ik dit artikel nu kopen?
  4. Heb ik dit artikel wel echt nodig of kan ik zonder ook leuk leven?
  5. Helpt dit artikel mij mijn doelen te bereiken?
  6. Wat gebeurt er als ik dit product niet koop?
  7. Waarom heb ik dit artikel echt nodig, word ik er gelukkig door?”,
  8. Ben ik over een jaar ook nog blij met dit artikel of geef ik er dan niet meer om?

 

“Hoe beter het je lukt om nieuwe aankopen uit te stellen, hoe weloverwogener je daadwerkelijk nieuwe spullen zult kopen.”

 

Door kritischer te kijken hoe je je geld nu uitgeeft zul je niet alleen minder kopen maar zul je ook in staat zijn om aankopen uit te stellen waardoor je wellicht helemaal afziet van de aanschaf van die producten. Kijk bijvoorbeeld eens eerst goed rond in je huis en bepaal of je de spullen die al hebt niet goed genoeg zijn voor hetgeen je wilt doen in je leven. Als iets stuk is kun je ook overwegen om het te repareren of te laten maken in een repair shop.

Wacht met geld uitgeven

Als je bewuster bezig bent gedurende de periode voordat je daadwerkelijk iets koopt kun je betere keuzes maken waar je later ook nog tevreden over bent. Lees hieronder hoe je je geld uitgeven op eenvoudige manieren kunt uitstellen. Winkel ook alleen op een volle maag. Doe je boodschappen in de ochtend en ga in de ochtend winkelen. Ga iets anders in de middag doen. Evalueer een tijd nadat je iets hebt gekocht, bijvoorbeeld 6 maanden, of je er echt gelukkiger van bent geworden of het gemak hebt ervaren wat je dacht dat het je zou bieden voordat je het kocht. Laat de trends los en richt je meer op tijdloze producten en klassiekers.

Afspraken die je met jezelf maakt

Maak een lijstje

Als je boodschappen gaat doen maak je thuis een boodschappenlijstje voordat je daadwerkelijk gaat winkelen. Kijk hierbij eerst wat je al hebt aan spullen en wat je dan nog nodig hebt. Kijk vervolgens online of in de papieren reclame folder van jou supermarkt welke producten in de aanbieding zijn.

Pin cash en laat je bankpas thuis

Reken in je financieel overzicht uit hoeveel je iedere week mag uitgeven aan boodschappen en hoeveel je jezelf als zakgeld kunt geven om er leuke dingen mee te doen. Pin vervolgens wekelijks dit bedrag en neem alleen het geld mee voor de boodschappen als je die gaat doen of je zakgeld als je iets leuks gaat doen. Laat je bankpas thuis. Zo kun je niet meer uitgeven dan jou persoonlijke situatie toelaat en jezelf berekend hebt in je financieel overzicht.

De 10 seconden regel

Als je kleine aankopen wilt doen maak dan met jezelf de afspraak dat je voordat je een artikel wilt kopen wat niet al te veel geld kost je eerst tot 10 telt voordat je daadwerkelijk dat artikel ook van het schap pakt. Stel jezelf gedurende die 10 seconden de vraag “Waarom wil ik dit artikel nu kopen?” en “Helpt dit artikel mij mijn doelen te bereiken?”. Pas als je daarna nog steeds overtuigd bent van het nut voor jou kun je overwegen om het te kopen.

De 30 dagen regel

Voor de grotere aankopen maak je voor jezelf een ‘wensenlijst’. Je schrijft hier niet alleen op wat voor artikel je graag zou willen kopen maar ook de datum dat deze gedachte bij je opkwam. Vervolgens wacht je 30 hele dagen voordat je er weer naar kijkt en je jezelf opnieuw de volgende vraag stelt: Waarom heb ik dit artikel echt nodig?, Wordt ik er gelukkig door?”, en “Ben ik over een jaar ook nog blij met dit artikel of geef ik er dan niet meer om?

Vergelijk prijzen online

Bij grotere aankopen die je na dertig dagen nog steeds graag zou willen aanschaffen vergelijk je online de prijs en zoek je naar de best prijs. Kies hierbij niet voor duurdere producten dan dat het bedrag dat je aanvankelijk wilde uitgeven. Kom je er achter dat er in de toekomst een leuker, beter of aantrekkelijker variant wordt uitgebracht? Wacht dan met je aankoop.

Later, later, later….

Stel jezelf een aantal kritische vragen voordat je daadwerkelijk iets koopt. Stel je aankoop uit door middel van de 10 seconden regel en de 30 dagen regel. Evalueer of voorgaande aankopen jou echt het gemak hebben geleverd wat je dacht. Maar vooral wacht met geld uitgeven